Skip to content
Politică

Facturi umflate la energia electrică. Chirițoiu arată cum pot fi despăgubiți românii EXCLUSIV

cugetliber.ro

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a fost invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.

În acest context, Chirițoiu a vorbit despre neregulile pe care instituția pe care acesta o conduce le-a depistat în domeniul electricității. Amintim că la inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a anuntat ca a sanctionat cu 73 de milioane de lei sase companii din domeniu, printre care si Electrica, pentru incheierea a doua intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice.

CITIȚI ȘI CONSILIUL CONCURENȚEI A DAT AMENZI DE MILIOANE ÎNTR-UN CAZ DE LICITAȚII TRUCATE. NICI ELECTRICA N-A SCĂPAT.

Sesizările ne-au venit din piață. Au fost oameni din industrie care ne-au spus că au senzația că furnizorii de echipamente îi fură, iau prețuri prea mari și de aici a pornit investigația la anumite susre din piață. Am constatat, într-adevăr, că erau înțelegeri între producători de echipamente, unul dintre ei a și recunoscut și ne-a dat și dovezi, de aceea i-am și anulat amenda, nu i-am dat amendă pentru că a venit și a contribuit la investigație. I-am  sancționat pe cei care au făcut înțelegerile iar în același timp am constatat că erau și oameni din interiorul Electrica. Ce am găsit, însă: în cazul licitațiilor de la Electrica erau implicați și angajați ai Electrica și de aceea am dat o sancțiune și companiei dar cartelul, repet, era format din firmele producătoare de echipamente. Sancțiunea totală este de 15 milioane de euro, carteliștii plus Electrica au primit în total această amendă, care va fi contestată în instanță”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

În ceea ce privește măsurile care ar trebui luate după depistarea acestui caz, președintele Consiliului Concurenței a subliniat că dorește să se ajungă și la despăgubirea victimelor.

”Ce am vrea este să ajungem și la despăgubirea victimelor pentru că noi de obicei dăm amenda, amenda se duce la bugetul statului, noi suntem bucuroși, dvs prezentați opiniei publice, Ministerul de Finanțe este și el bucuros, în schimb le lăsăm pe victime să se descurce singure. Mă gândesc că în acest caz, am putea să ajutăm victimele și ce discutăm acum cu ANRE-ul este dă vedem dacă putem să avem o variantă în care în loc să meargă victimele…. (consumatorii casnici și industriali care au plătit ceva mai mult decât ar fi trebuit să plătească pentru tariful de distribuție) […] trebuie să găsim un mecanism prin care să putem recupera paguba suferită de oameni”, a adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, chestionat dacă ne-am putea aștepta la facturi mai mici la electricitate în perioada următoare, Chirițoiu a adăugat:

”Eu sper, mă aștept la așa ceva. Nu vorbim de o reducere masivă, dar o reducere a tarifului de distribuție undeva da, sper să ajungem acolo”.

Urmăriți secvența de la minutul 07:19 și până la minutul 18:20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *