Skip to content
Politică

Facturile la energia electrică, mai usturătoare pentru 7,2 mil de români. Soviani: Unde pierde INS ceea ce vede ANRE? EXCLUSIV

Facturile la energia electrică a 7,2 milioane de români au crescut cu 20% într-un an, în medie, iar scumpirile vor continua.

În trimestrul II 2018, comparativ cu trimestrul II 2017, prețul mediu de vânzare a energiei electrice la clienții finali a crescut cu 19,57%. În aceeași perioadă, se constată scăderea consumului cu 13,84%, corelat cu cea a numărului locurilor de consum alimentate de FUI (furnizorii de ultimă instanţă-n.red.) cu 10,48%. Această evoluție este deter”minată, în principal, de trecerea clienților finali din zona reglementată în zona concurențială”.

Aceasta este una dintre concluziile raportului ANRE referitor la evoluţia preţurilor la energie electrică pe fosta piaţă reglementată, actualmente piaţa clienţilor alimentaţi de cei patru FUI (Enel, Electrica, E.On şi CEZ) în regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă. În ciuda liberalizării pieţei, aici se află încă majoritatea covârşitoare a consumatorilor casnici, adica 7,25 milioane de locuri de consum.

În acest context, contactat vineri de Psnews.ro, analistul economic Radu Soviani a ținut să sublinieze importanța pe care datele furnizate de ANRE o are. Concret: acesta a atras atenția, printre altele, că cifrele mai sus prezentate, arată o creștere explozivă a prețurilor la energie, pentru că scumpirea de 20% într-un singur an este enormă.

 

Datele centralizate de ANRE sunt extrem de importante din mai multe motive: în primul pentru că ele arată o creștere explozivă a prețurilor la energie, pentru că scumpirea de 20% într-un singur an este enormă. În al doilea rând pentru că arată o scădere semnificativă a venitului disponibil al populației în urma alocării unei sume mai mari din veniturile curente plății facturilor. O astfel de evoluție afectează, în contextul înăspririi creditării, în primul rând clasa de mijloc și cei sub, care, și prin evoluția prețurilor la energie primesc o lovitură serioasă din punct de vedere inclusiv a capacității de îndatorare: o sută de lei în plus la facture lunară înseamnă capacitate de îndatorare mai mica.

În al treilea rând și poate cel mai important, este extrem de greu să vii cu o cercetare paralelă prin care să poți contesta ceea ce comunica statistica, respectiv capturarea evoluției reale a prețurilor. Acum putem”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro.

Mai mult, acesta a ținut să sublinieze că datele furnizate de ANRE nu coincid cu cele prezentate de INS în aceeași zonă. Mai exact, în timp ce ANRE confirmă scumpirea energiei cu 20%, INS indică o creștere de doar 5,6%.

”În condițiile în care în ultimul an ANRE ne confirmă scumpirea energiei cu 20% apar serioase întrebări asupra cifrelor comunicate de INS în aceiași zonă. Pentru INS, în ultimele 9 luni, energia s-a scumpit doar cu 5,6% , atenție pe fondul scumpirii doar cu doar 0,29% a energiei electrice, cu 16,61% a gazelor și cu 2,13% a energiei termice. Unde pierde INS ceea ce vede ANRE? Unde este diferența de la 5% la 20%? Scumpirile nu sunt capturate fidel de către statistică. Și pentru că nu sunt capturate, avem o inflație reală anuală mai mare decât cea comunicată statistic – de 5%. Oricum mare. În realitate inflația – a se citi confiscarea puterii de cumpărare a populației și companiilor este mult mai mare, probabil între 7 și 8% dar majorarea reală a prețurilor nu este capturată de către statistică, cu efecte perverse pentru economie.

În al patrulea rând mai avem o tendință extrem de importantă subliniată de datele ANRE: scăderea consumului cu 14% în ultimul an. Să ne fie clar: energia înseamnă economie, iar când consumul de energie scade, acesta este un indicator de avertizare timpurie că economia încetinește.

Prin urmare avem consemnat un nou dezechilbru, fundamental: prețurile se majorează și confiscă din puterea de cumpărare, profitabilitatea companiilor scade pe fondul scumpirii energiei, iar economia încetinește și va produce în perioada următoare venituri mai puține decât așteptările. Gaura bugetară mare va deveni și mai mare. În ceea ce privește populația, consumul pe perioada de vară este mai redus decât în perioada rece, prin urmare, efectele mai puternice asupra populației se vor resimți prin facturi mult mai mari în această iarnă decât în trecut”, a conchis analistul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *