Facturile românilor cresc din 1 aprilie, când se termină plafonarea. Dumitru Chisăliţă: „Ar fi o dublare a prețului”

Sursa foto: Facebook / Dumitru Chisăliţă

Prețul gazelor ar putea să explodeze, iar facturile românilor evident să crească din nou, după perioada de plafonare, atrag atenţia experţii în energie.

„Așa cum am mai încercat să transmit public, ne găsim în situația în care până la 31 martie 2025, prețul este plafonat la o valoare de 0,31 lei pe kilowatt/oră, dar acest preț este mult inferior față de prețul din contract.

Legislația care va expira în 31 martie 2025 practic suspendă prețul din contract până la acea dată, dar după aceea, de la 1 aprilie 2025, el va intra în vigoare.

Având în vedere că există această situație, în lipsa unei pregătiri atente a ceea ce înseamnă elementul post-plafonare, există riscul ca începând cu 1 aprilie, oamenii să plătească ceea ce au în contract, ceea ce ar însemna o explozie, ar fi o dublare de fapt a prețului la gaze naturale.

Cum se poate preîntâmpina acest lucru? Noi am luat în calcul patru variante care ar trebui analizate și găsită acea soluție care este cea mai bună pentru piața de gaz din România și pentru consumatorul final.

Din punctul nostru de vedere, chiar dacă există o variantă ideală, care ar fi varianta reliberalizării pieței de gaze naturale, ţinând seama de eșecul care a existat în 2020, ținând seama de modificările care au apărut pe parcursul ultimilor doi ani, când a fost plafonat prețul, considerăm cumva că această continuare semireglementată este mai aproape de adevărul a ceea ce se întâmplă în România și de posibilitățile consumatorilor finali”, a spus Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, luni, la Antena 3 CNN.

„Luând în considerare aceste schimbări se impune o analiză pentru a identifica care sunt soluțiile pe care România le are și cum trebuie ele pregătite pentru a evita o dublare a prețului la gaze în anul următor:

  1. Varianta de a nu face nimic
  2. Varianta pregătirii reliberalizării pieței la gaze
  3. Varianta menținerii unei piețe semireglementate
  4. Varianta reglementării pieții

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: