Skip to content
Economie

Facturile românilor, umflate artificial de speculații pe piața de energie. Cazul Tinmar Energy

Inquam Photos / Octav Ganea

Facturile românilor au fost umflate artificial de speculații pe piața de energie, sub privirea pasivă a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Deși Autoritatea anunță amenzi pe bandă rulantă, cuantumul nesemnificativ al acestora nu a i-a speriat pe cei care au manipulat piaţa de energie electrică și gaze naturale.

Potrivit unei investigații făcute de jurnalistul Stelian Negrea de la newsweek.ro, Tinmar Energy SA, cel mai mare trader privat de energie electrică, acuzat de ANAF că a făcut profituri uriașe de pe urma crizei, vinde către o firmă-paravan energia electrică la un preț mai scăzut de pe piață și își diminuează artificial profitul.

În schimb, Lord Energy SRL, firma-paravan,  revinde energia la prețul pieței și contabilizează profitul. Fiscul susține că Lord Energy SRL a fost proiectată  special, în acest an, pentru această schemă financiară, astfel încât să permită companiei afiliate Tinmar Energy să primească subvenții de la stat.

Banii publici acoperă diferența dintre prețul energiei electrice achiziționate din piață de Tinmar Energy și prețul subvenționat de către stat. Problema are și o cauză mai profundă. Traderul cumpără energia electrică la preț ridicat de pe piața PZU (Piața pentru Ziua Următoare),  unde sunt prețuri foarte mari și unde jucătorii ar trebui să se cumpere doar cantități mici de energie electrică, atrage atenția jurnalistul Stelian Negrea.

Această piață a ajuns să reprezinte jumătate din tranzacțiile naționale, deși nu a fost proiectată pentru acest scop.

Apoi, Tinmar Energy SA denunță contractele de furnizare a energiei electrice cu o serie de consumatori și se retrage și poziția de furnizor de ultima instanță – piața unde sunt preluați toți consumatorii care rămân fără un furnizor de energie electrică.

FRAGMENT DIN NOTA DE CONTROL A FISCULUI: “Vă înaintăm alăturat un raport privind verificările efectuate la societățile Tinmar Energy SA și Lord Energy SRL cu privire la tranzacțiile cu energie electrică efectuate de aceste societăți în perioada 2021-iulie 20-2022În urma controalelor efectuate la cele două societăți au fost constatate următoarele: există indicii rezonabile privind apartenența societății Lord Energy SRL la același grup de societăți afiliate/controlate cu/de societatea Tinmar Energy SA; livrările de energie electrică de către Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL au început în luna aprilie 2022, data de intrare în vigoare a Ordonanței nr. 27/18.03.2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei; practicarea de către Tinmar Energy SA a unor prețuri de vânzare diminuate față de prețul de pe OPCOM-PZU în relația cu clientul Lord Energy SRL a condus la un transfer de profit de la Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL și la creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice de pe PZU, respectiv la diminuarea profitului societății Tinmar Energy SRL; creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice în cazul societății Tinmar Energy SA a avut ca efect și calcularea unei subvenții mai mari de primit de la bugetul de stat”, se arată într-o notă de control a ANAF consultată de Newsweek România.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *