Skip to content
Politică

FADERE, apel de ajutorare pentru românii din Catalonia

a1.ro

A fost lansat un mesaj de către FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) de ajutorare pentru românii din Catalonia care doresc să plece din acea zonă.

FADERE face un apel către toți românii care locuiesc in Spania și care știu locuri de muncă în peninsulă, să intre în legătură cu aceștia, sau să ofere prin intermediul rețelelor de socializare locuri de muncă tuturor românilor care locuiesc in zona Cataloniei și doresc să plece in altă zonă a Spaniei.

După un referendum ilegitim, pe 1 octombrie, după câteva săptămâni de incertitudine politică, Parlamentul Catalan a declarat astăzi independența Cataluniei.

În același timp Guvernul central de la Madrid a propus, iar Senatul a aprobat activarea articolului 155 pentru Catalunia, ceea ce insemnă destituirea Președintelui Guvernului Catalan, cât si a miniștrilor lui dizolvarea Parlamentului Autonom, și Alegeri Anticipate pe 21 Decembrie.

Tensiunile politice din ultimele zile au făcut ca peste 1800 de firme să plece din zona Cataluniei în alte părți ale Spaniei. Chiar și cele doua bănci Caixa și Sabadel au părăsit Catalunia, schimbându-și sediul la Madrid.

În Spania locuiesc  peste un milion de români, iar în zona Cataluniei sunt peste 150 000. Cu toate că românii din zona Cataluniei formează o comunitate puternică și bine integrată românii nu au fost chemați să participe la referendumul de pe 1 octombrie pe motivul că nu sunt cetățeni, ci doar rezidenți.”, a declarat Daniel Tecu, Președintele FADERE, într-un comunicat de presă trimis redacției PSnews.ro.

De asemenea, Daniel Tecu ține să menționeze că în ciuda mesajelor optimiste care vin de la Guvernul din Madrid, FADERE este de părere că șomajul va crește considerabil în zona Cataloniei în următoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii. În acest sens este inițiat apelul, pentru a-i sprijini pe români și pentru a le oferi posibilitatea să lucreze în alte zone ale Spaniei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *