Skip to content
Coronavirus

Fake news! Rusia și China nu dețin medicamentul care tratează Covid-19

larics.ro

Coronavirusul sau Covid-19 a declanșat o serie de crize fără precedent. Pe lângă criza medicală sau economică, asistăm și la o avalanșă de știri false, farse sau teorii ale conspirației menite să accentueze panica, să sporească starea de nesiguranță a oamenilor și să crească nemulțumirea lor față de autoritățile care gestionează situația.

LARICS continuă campania de purificare a atmosferei publice – STOP FALS CORONAVIRUS! – selectând câteva studii de caz.

În Italia, cea mai lovită țară de pandemia noului coronavirus provenit din China, circulă de cinci zile un filmuleț realizat cu telefonul mobil de către doi italieni care fac o demonstrație despre cum își cumpără ei medicamentul care combate „toate formele de coronavirus”.

Cei doi subliniază că se află într-un aeroport din Moscova (afișând biletul de avion către obiectivul camerei video a telefonului), unde își cumpăra un medicament care combate coronavirusul. Protagoniștii îi spun Avidol (când este vorba despre banalul medicament Arbidol), un antiviral produs în Federația Rusă.

Arbidol conține ca substanță activă umifenovir, un medicament antiviral dezvoltat în Rusia la sfârșitul anilor 80. Această substanță prezintă proprietăți antivirale și imunomodulatoare. Compoziția chimică a pastilelor include amidon, povidonă, stearat de calciu, croscarmeloză, dioxid de titan și alte componente care stabilizează forma de dozare. Membrana densă ajută la descompunerea medicamentului în secțiunea dorită a tractului gastro-intestinal (Preparat «Arbidol» https://arbidol-med.ru/)

În 2007, Academia Rusă de Științe Medicale a declarat că efectele Arbidolului (umifenovir) nu sunt dovedite științific. În 2011, Guvernul Federației Ruse și-a revizuit evaluarea și a inclus medicamentul pe lista medicamentelor esențiale imunostimulante. El este utilizat și prescris ca un tratament profilactic și pentru răceală, cu nimic mai deosebit decât alte antivirale, care nu are licență pentru SUA, UE și Marea Britanie, dar care se vinde tot mai bine în Rusia după ce în luna ianuarie 2020, pe fondul apariției virusului respirator acut SARS-CoV-2 în China, compania care îl produce a realizat o campanie publicitară despre acțiunea medicamentului împotriva noului tip de coronavirus.

Autoritățile ruse au stopat campania internă prin intermediul Serviciului Federal Antimonopol (echivalentul Consiliului Concurenței de la noi). Potrivit Centrului științific pentru expertiză în uz medical al Ministerului Sănătății din Rusia, instrucțiunile pentru Arbidol nu conțin informații despre utilizarea acestuia împotriva bolii infecțioase cauzate de coronavirus Covid-19 (A se vedea Ria Novosti (2020), FAS priznala reklamu „Arbidola” o koronaviruse narusheniyem, disponibil online la: https://ria.ru/20200310/1568395558.html).

În consecință, reclama era în afara legii și a fost oprită pe teritoriul Rusiei. Dar asta nu a împiedicat o rețea de trolli să speculeze de pe urma situației create în alte state europene. Astfel, de pe diverse conturi de YouTube, pe WhatsApp și pe unele site-uri web, a circulat zvonul potrivit căruia „un medicament de pe piață din Rusia și China este eficient împotriva Covid-19, iar în Italia, unde mor zilnic foarte mulți oameni, acesta nu există”.

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *