Spiritele s-au inflamat pe rețelele sociale, după ce a apărut o știre potrivit căreia placa memorială a poetului Mihai Eminescu din Cernăuți, aflată pe clădirea liceului „Anton Kohanowski” a fost demontată. Internauții nu au avut răbdare să citească dincolo de titlu și să afle că, de fapt, acea placă, inscripționată eronat, va fi înlocuită cu textul corect.
Astfel, au apărut, cu viteza fulgerului, mii de distribuiri și comentarii pline de ură la adresa ucrainenilor, care „s-au luat de Mihai Eminescu”. N-au mai contat și cei câțiva care încercau să explice, chiar în acele postări, că, de fapt, este vorba de o corecție.
„Ieri, 10 aprilie 2025, la Cernăuți a fost demontată, în sfârșit, vechea placă memorială a poetului național român Mihai Eminescu, inscripționată eronat de către sovietici și instalată, în 1989, pe clădirea actualului Liceu Nr. 22 „Anton Kohanowski” (fostul Liceu „Aron Pumnul”) de pe strada Ivan Franko, nr. 1.
Demontarea s-a efectuat la solicitarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, conform Deciziilor Nr. 21/27.11.2024 și Nr. 3/25.03.2025 ale Consiliului de Artă de pe lângă Consiliul local Cernăuți. Centrul Cultural Român s-a adresat de două ori Consiliului de Artă solicitând, prin Adresele Nr.15/01.11.2024 și Nr. 8/26.02.2025, să înlocuiască inscripția de pe placă, întrucât ea nu era conformă cu adevărul științific, indicând greșit apartenența etnică a poetului și perioada în care și-a făcut studiile la cunoscutul Liceu superior din Cernăuți. Informațiile contorsionate din textul de pe placa memorială, text situat sub basorelieful poetului, sfidau bunul simț, constituind o reminiscență a propagandei sovietice mincinoase.
Noua placă va avea un text bilingv – în ucraineană și română – cu următorul conținut :
„У цьому будинку в 1860-1866 роках навчався класик румунської та світової літератури Міхай Емінеску / În această clădire între 1860-1866 a studiat clasicul literaturii române și universale Mihai Eminescu”.
În consecință, se înlătură, odată cu placa, și mențiunea eronată prin care Mihai Eminescu era prezentat drept „clasic al literaturii popoarelor român și moldovenesc”. Or, poetul nostru național nu s-a considerat niciodată reprezentant a două literaturi sau a unei literaturi care să aparțină la două popoare”, precizează BucPress, o agenție de știri din Cernăuți.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News