Skip to content
Politică

Falcă, despre reducerea consumului de energie: „Mama aprinde un singur bec în baie”

Inquam Photos / Octav Ganea

Gheorghe Falcă a susținut la RFI că românii își vor reduce de nevoie consumul de energie, explicând faptul că prețurile „sunt foarte ridicate”. Liberalul a comentat afirmațiile liderilor Coaliției, potrivit RFI.

„Am fost săptămâna trecută, în weekend, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare”, a ralatat liberalul susținând că nu este nevoie de mersuri din partea conducerii statului pentru a determina populația să economisească curent.

„Statul în schimb poate să producă reduceri în structurile administrative, în instituțiile publice, în orele pentru iluminatul public”, a mai explicat Gheorghe Falcă.

Despre recomandările Comisiei Europene privind consumul de electricitate

Europarlamentarul a fost chestionat pe tema economiei la enegie electrică, în contextul în care mai mulți lideri din Coaliția de guvernare au lansat afirmații controversate în spațiul public, în contradicție cu Comisia Europeană, care a anunțat că va impune o economisire a energiei electrice.

Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană nu a cerut o economisire în condițiile exprimate de liderii politici români în ultimele zile, ci „a solicitat statelor membre să gândească soluții pentru a reduce consumul cu 15%”.

„Rareș a spus aceste afirmații într-un context, într-o întâlnire cu tinerii liberali, încurajându-i să nu preia orice lucru care se aude, ca și radicalism, dintr-un anumit spațiu public european, dar eu am văzut apoi o intervenție nouă a lui Rareș Bogdan, care spunea că niciodată nu a fost cu gândul de a avea un mesaj antieuropean”, a explicat Gheorghe Falcă declarațiile făcute de colegul său, Rareș Bogdan.

Eurodeputatul a explicat că administrațiile publice pot deveni un exemplu în acest sens.

„Evident atunci când vrei să reduci consumul, te uiți în perioada de vârf”, a mai spus Gheorghe Falcă explicând că în România este între orele 16 și 22. „Și așa cum am spus, administrațiile pot să reducă iluminatul public, iluminatul arhitectural, cetățenii pot să reducă un număr de becuri dintr-o încăpere, fiecare o să poată să-și facă propria reducere, evident, văzând și exemplele pozitive generate de administrația locală și administrația centrală”, a mai susținut eurodeputatul.

Gheorghe Falcă: „Costurile vieții noastre cresc”

În ceea ce privește afirmațiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, Gheorghe Falcă a comentat subliniind faptul că o astfel de declarație ar susține un conflict în interiorul socialiștilor.

„Cel care se ocupă la nivel european de acest domeniu este domnul Timmermans, care este socialist. Un conflict în interiorul socialiștilor, am putea să spunem că vine o astfel de declarație. Eu cred că noi trebuie să ne și asumăm anumite lucruri, trebuie să avem și curajul să spunem adevărul despre criză, adevărul despre război, adevărul despre prețul curentului, adevărul că trebuie să economisim, pentru că facturile crescând, costurile vieții noastre cresc”, a mai afirmat Gheorghe Falcă, potrivit sursei citate.

Întrebat ce ar trebui să înțeleagă societatea românească din afirmațiiile contracdictorii față de opinia de la nivelul conducerii europene, europarlamentarul a afirmat că acestea arată o frică de responsabilitate. „Domnul Ciolacu trebuie să devină prim-ministru în primăvara anului 2023, acolo trebuie să-ți asumi, o să vină momente dificile, în orice guvernare sunt momente de criză, trebuie să-ți asumi poziția de a ieși în fața cetățenilor și de a spune: dragi cetățeni, acesta este drumul. Nu poți să fugi de astfel de responsabilități”, a mai susținut Gheorghe Falcă.

Ciolacu, despre economisirea energiei electrice

Marcel Ciolacu a catalogat, potrivit News, drept „o aberaţie” ideea de a cere populaţiei să limiteze consumul de energie electrică. Șeful social-democraților a susținut că liderii politici trebuie să găsească soluţii în această privinţă, arătând în același timp că România are o situaţie mult mai bună în ceea ce priveşte producţia de energie prin comparaţie cu alte state.

„Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă vreo economie, să stingem becuri. Există şi alte state în Uniunea Europeană care nu sunt la capacitatea României. Nu avem o independenţă energetică, dar nici eu nu i-am pus pe ultimele două guverne să închidem mine şi să venim cu nişte aberaţii, o sarabandă de greşeli”, a declarat Ciolacu.

Rareș Bogdan recomandă tinerilor să privească cu rezervă „retorica de la Bruxelles”

Declarațiile liderului PSD vin în contextul în care, europarlamentarul Rareș Bogdan, încercând să le explice tinerilor din TNL să își păstreze o gândire critică, a făcut areferire la recomandările privind economisirea energiei electrice.

Europarlamentarul Rareş Bogdan le-a recomandat tinerilor liberali să privească cu rezervă „retorica de la Bruxelles” în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Europa în contextul crizei energetice.

„Vreau să vă rog să ascultaţi cu circumspecţie inclusiv retorica de la Bruxelles. (…) Să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade”, le-a spus sâmbătă, liderul liberal colegilor săi din organizaţia de tineret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *