Skip to content
Economie Politică

Falcă, nemulțumit de soluția guvernului: Au închis bugetul cu banii primăriilor. Mă îndoiesc că pot să gândească altă soluție

jurnalmm.ro

Reprezentanții administrațiilor locale au precizat miercuri, după întâlnirea cu premierul României, referitor la postarea lui Liviu Dragnea în care anunță măsurile propuse primarilor în ceea ce privește bugetul, că procentele anunțate de președintele PSD nu sunt cele solicitate și dorite de primari.

Reprezentanții AMR – Asociația Municipiilor din România spun că au aflat din presă despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20 % solicitat.

Cifra pe care a scris-o Liviu Dragnea și pe care ne-a zis-o și reprezentantul Guvernului am refuzat-o”, a precizat Gheorghe Falcă, primarul Aradului, la ieșirea de la întâlnire. Primarii sunt supărați că, din banii pe care îi primesc, trebuie să achite în proporție de 100% cheltuielile sociale.

Președintele PSD Liviu Dragnea a scris, miercuri, pe Facebook, că primăriile vor opri 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare.

În toiul scandalului, PSNews a laut legătura cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pentru a primi lămuriri suplimentare.

Primăriile vor pierde bani și în 2019, cum au pierdut anul trecut, va scădea valoarea alocată pentru investițiile în serviciile publice, foarte multe localități nu vor mai face investiții în drumuri, în școli”, a declarat Gheorghe Falcă, în exclusivitate pentru PSNews.

De fapt, guvernul României și-a închis bugetul pe 2019 pe administrația locală, luând de la fiecare cetățean banii care trebuiau să rămână local și i-a dus la nivel național.

Dacă anul trecut nu au mai fost bani pentru investiții, acum au luat banii de la noi, de la administrațiile locale, bani pe care i-au luat și în 2018”, a adăugat el.

Tăierea investițiilor locale

Acum, însă, măsura este un pic mai profundă.

Nu cred totuși că vor exista primării care să intre în faliment, pentru că, atunci când vor avea probleme mari, va interveni guvernul.

Dar nu vor mai exista investiții, nu o să mai existe atenție față de școală, față de zona socială”, a completat primarul Aradului.

Noi, administrațiile locale, suntem în contact cu cetățenii, serviciile publice la noi sunt, în proproție de 70%, noi de ocupăm de traficul din localități, de creșterea modernizării infrastructurii, în cartierele din localitățile noastre – toți acești bani vor fi diminuați.

După cum i-am văzut azi, la întâlnirea cu doamna Prim-Ministru, unde cei de la Finanțe nici măcar nu mai aveau cifrele din 2017, mă îndoiesc că pot să gândească altă soluție decât să sacrifice fondurile alocate cetățenilor și calității vieții lor, la nivel local.

Noi, primarii, vom găsi următorii pași de a promova, în fața fiecărui cetățean, tot ce s-a întîmplat și vom arăta tot ce a însemnat furtul banilor din administrația locală, pentru ca cetățenii să cunoască cine i-a lăsat fără bani în 2019”, mai spune Falcă.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *