Skip to content
Externe

Falimentul Evergrande și efectele asupra economiei mondiale: „Se întâmplă exact cum s-a întâmplat la marea criză din 2008!”

Sursă foto: Profimedia Images

Contactat de PS News, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre criza companiei chineze Evergrande, exlicând ce a determinat acest impas economic, dar și care vor fi urmările acestuia. Analistul a explicat că întreaga lume va resimți consecințele crizei economice chineze, susținând că „dacă China tușește, întreaga economie mondială face gripă”.

„ Afacerea Evergrande a atras bani, investiții de la peste 120 de bănci și peste 170 de fonduri internaționale de investiții și astfel vă dați seama că prăbușirea acestui gigant al imobiliarelelor din China va duce la pierderi, iar aceste pierderi vor fi contabilizate la nivel internațional. Va influența pe de-o parte sentimentul investitorilor, adică încrederea investitorilor în investiții imobiliare, iar pe bde altă parte va influența în mod decisiv modul în care se desfășoară tranzacțiile și investițiile la nivel internațional. Evergrande a avut afaceri de 1,3 triloane de dolari. Vă dați seama că o prăbușire a acestei companii va genera pierderi de sute de miliarde de dolari pe care toate țările civilizate care au fost invitate de către guvernul chinez să investească acolo se vor contabiliza.

Se întâmplă exact cum s-a întâmplat în precedenta criză când arabii și chinezii au fost invitați în SUA să se implice în piața imobiliară americană și apoi piața s-a prăbușit. Cam aceeași situație se întâmplă acum în China, numai că la un nivel de pierdere e de câteva ori mai mare decât s-a întâmplat în Statele Unite.

În mod normal, Guvernul de la Beijing va interveni și sunt sigur că au luat deja măsuri pentru a stăvili efectele prăbușirii acestui gigant al imobiliarelor. Investitorii implicați în această afacere care au trecut la executarea silită a companiei încercând să își recupereze din pierderi. Asta înseamnă că în următoarele luni vom vedea retrageri de capital din China, vom vedea o reorientare a multor companii, a multor fonduri de investiții din China către alte destinații mai primitoare, cu efect direct asupra dezvoltării principalului dezvoltator al lumii. China este cea mai importantă economie din punct de vedere al exportului din lume. Dacă China tușește, întreaga economie mondială face gripă. E o expresie care în trecut era asociată cu Statele Unite, dar în momentul de față, având dinamica Chinei care are singura economie care a crescut în pandemie și care a înregistrat rate de creștere semnificative, dar China în momentul de față are o problemă economică, și este probabil ca toate exporturile care pleacă de acolo să aibă de suferit. Acest lucru se întâmplă deja. Vedem că prețul produselor din China a crescut și va crește în continuare pentru că și chinezii încearcă la rândul lor să recupereze o mare parte din pierderile din Sectorul imobiliar, din sectoarele asociate acestui business uriaș prin majorări de creșteri.

Evergrande nu este doar o companie imobiliară, este o companie implicată în sute de afaceri din China, are câteva zeci de mii de angajați de care depind alte 50.000 de companii din China. E o companie gigantică, cum nu există pe piața europeană”, spune analistul.

În continuarea interviului, Negrescu a vorbit despre declanșatorul crizei economice din China.

„Evergrande a pornit pe ideea că chinezii, odată ce a crescut economia, vor avea nevoie de locuințe mai multe. Era nevoie de locuințe în zona centrelor economice, acolo unde s-au construit fabrici. Evergrande a venit și a acoperit o cerere foarte mare de apartamente care însă a fost insuficient adaptată dinamicii populației. Într-adevăr, chinezii s-au dus spre marile orașe, acolo unde lucrau în fabrici, dar nu toți, motiv pentru care Evergrande a împrumutat investiții de la bănci, de la fondurile de investiție internaționale, mergând pe ideea că se va putea construi până la cer, numai că și în China există o insuficiență din acest punct de vedere, cum se întâmplă și în România. Poți construi zeci, sute de blocuri, dar trebuie să te asiguri în primul rând că are cine să le cumpere”, spune analistul.

De asemenea, acesta a explicat că și marile burse ale lumii sunt în scădere pe fondul îngrijorărilor crescute legate de intrarea în incapacitate de plată a companiei Evergrande.

„Da, sunt în scădere pentru că sunt fonduri de investiție, companii internaționale, bănci internaționale care au pus botul la borcanul cu dulceață oferit de chinezi la potențialul câștig pe care această companie îl propunea. Vă dați seama că erau rate de câștig foarte mari prin intermediul cărora clienții încercau să își atragă finanțare din străinătate pentru proiectele megalomanice și insuficient adaptate vremurilor în care trăim”, conchide Adrian Negrescu.

Compania Evergrande, cel mai mare dezvoltator imobiliar al Chinei, se află în faţa colapsului. Numai preluarea sa de către statul chinez poate salva implozia întregului sistem al dezvoltatorilor imobiliari, care produce între 25% şi 30% din PIB-ul chinez.

Incapacitatea vizibilă de plată, manifestată săptămâna trecută prin amânarea la plată a dobânzilor unor împrumuturi şi acumularea facturilor arată perspectiva prăbuşirii gigantului cu datorii directe de 300 miliarde de dolari – 2% din PIB-ul Chinei – şi alte 1% în datorii indirecte. Un Lehman Brothers de 7,5-10 ori mai mare în materie de datorii, dar cu capacitatea de a antrena un sfert din economie în domeniu şi cam întreaga lume bancară chineză, a fondurilor de asigurări şi investiţii. Un crah financiar enorm, capabil să declanşeze o nouă criză economică globală. Mai grav, totul pare a fi fost declanşat chiar de reglementatorii chinezi şi de politica lui Xi Jinping de asanare a împrumuturilor neproductive, acţiuni care au dezvăluit direct bulele imobiliare enorme şi datoriile care tarează întreaga economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *