Skip to content
Economie Societate

Falimentul RADET. Analistul Radu Soviani, previziuni negre pentru bucureșteni: ce se va întâmpla cu facturile la apă caldă și căldură

spatiulconstruit.ro

Judecătorii Tribunalului București au decis miercuri falimentul RADET. Gabriela Firea a precizat că falimentul RADET nu înseamnă întreruperea furnizării agentului termic către populaţie, cum se vehiculează „în mod eronat” în spaţiul public.

În acest context, contactat de PSnews.ro, analistul economic Radu Soviani a ținut să sublinieze că, în opinia sa, nu putea fi o altă soluție decât cea a declarării falimentului RADET, pentru că deja vorbim despre două societăți în insolvență: RADET (încă din octombrie 2016) și ELCEN (din 22 octombrie 2018. ELCEN este principalul creditor și in aceasta calitate a cerut falimentul RADET.

Ca la orice situatie în care o entitate economica ajunge in faliment, nu este o drama. Falimentul se reduce in esenta la schimbarea actionarilor. Altcineva preia administrarea activelor, asa cum se va intampla si in cazul falimentului RADET.

Din punctul meu de vedere nici nu putea fi o alta solutie decat cea a declararii falimentului RADET, pentru ca deja vorbim despre doua societati in insolventa: RADET (inca din octombrie 2016) si ELCEN (din 22 octombrie 2018. ELCEN este principalul creditor si in aceasta calitate a cerut falimentul RADET.

Radet Bucuresti administreaza cel mai mare sistem de termoficare din Romania (43% din piata), furnizeaza energie termica pentru peste 500.000 de apartamente, iar ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Romania. Modul in care au fost administrate cele doua societati au condus la datorii in jurul valorii de un milard de Euro. ATENTIE! Datoriile unora sunt profitul altora”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro.

Mai mult, analistul economic a adăugat că falimentul RADET convine tuturor, mai puțin bucurestenilor, pentru că datoriile ELCEN/RADET ajung în cele din urma sa fie suportate de populatie, direct sau indirect, de bucuresteni dar si de restul tarii.

Solutia dupa falimentul RADET va fi probabil, asa cum a fost anuntat, ca Primaria Capitalei sa preia prin doua companii distincte – una de productie si distributie a energiei termice iar cealalta pentru investitii, intreaga activitate a RADET. O solutie la fel de paguboasa.

Pot spune ca falimentul RADET convine tuturor, mai putin bucurestenilor, pentru ca datoriile ELCEN/RADET ajung in cele din urma sa fie suportate de populatie, direct sau indirect, de bucuresteni dar si de restul tarii (prin neplata sumelor catre buget). Dar cel mai mult convine celor care se afla la celalalt capat al pierderilor, care isi freaca mainile de bucurie ca, odata declarat falimentul, va fi mai greu de mers pe firul banilor pentru a vedea cine a generat pierderile uriase, in ce scop, prin ce mijloace si daca au beneficiat de avantaje materiale directe sau indirecte

Daca vreti, avem un exemplu recent in ceea ce privestea societatea ASTRA Asigurari. Procurorii DNA au dormit pe dosare atat inainte de declansarea falimentului ASTRA, cat mai ales dupa. Procurorii nu au mers pe firul banilor sa vada cine sunt beneficiarii real ai sifonoarilor din ASTRA (pe principiul – mortul e de vina), iar declansarea falimentului le-a da un implus de a nu ii mai cauta pe toti beneficiarii reali – respectiv de a nu mai merge pe firul banilor. Rezultatul? In loc ca procurorii si judecatorii sa recupereze sumele sifonate din ASTRA de la beneficiarii reali, s-a ajuns la plati de peste 100 de milioane de Euro din Fondul de Garantare al Asiguratilor. In sine, asta reprezinta un furt dublu: Fondul a fost golit partial si urmeaza sa fie umplut din contributii pe care si astazi, fie care asigurat RCA le plateste in costul politei de asigurare. Atata timp cat procurorii sunt pasivi in a merge pe firul banilor, ei cautioneaza, si la RADET sau ELCEN ca si la ASTRA, nationalizarea pierderilor prin privatizarea profiturilor”, a conchis analistul economic Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *