Skip to content
Politică

Falsa preocupare a AUR pentru R. Moldova. Partidul lui Simion flutură doar în scop electoral ”Unirea cu frații de peste Prut”

Inquam Photos / George Călin

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partidul înființat, cel puțin oficial, de George Simion, flutură falsa impresie a unei formațiuni politice preocupată de soarta cetățenilor din R.Moldova. În realitate, însă, nu este deloc așa. Dacă ne uităm la inițiativele depuse de AUR în Camera Deputaților și Senat, din decembrie 2020 și până astăzi, observăm că partidul lui George Simion n-a depus nici măcar un proiect de lege care să vizeze vreo apropiere de R.Moldova.

Mai mult, pe site-ul oficial al partidului observăm că singura activitate cu iz parlamentar a fost o vizită pe care câțiva demnitari AUR au făcut-o pe 21 ianuarie în R.Moldova, la invitația președintelui raionului Glodeni, Ion Cojocari. Iată cum arăta mesajul AUR:

„O delegație formată din 3 parlamentari AUR, deputații Ciprian Ciubuc și Boris Volosatîi, însoțiți de senatorul Andrei Busuioc, au făcut o vizită pe 21 ianuarie a.c. în Republica Moldova, la invitația președintelui raionului Glodeni, Ion Cojocari. În cadrul vizitei, parlamentarii AUR unde au participat la mai multe manifestări organizate de Consiliul raional Glodeni, printre care amintim:

Prezentarea volumului „Apostolul se-ntoarcere din surghiun”, dedicată memoriei lui Constantin Stere, cunoscutul om politic și scriitor român, născut în Basarabia;
Dezvelirea a patru monumente în memoria scriitorilor Mihai Eminescu, George Coșbuc, Grigore Vieru și Vasile Coroban, precum și dezvelirea unui monument în cinstea eroilor neamului, căzuți pentru apărarea țării;
Vizitarea unei grădinițe renovate cu sprijinul României în satul Cobani, raionul Glodeni.
Delegația parlamentară din România a oferit autorităților locale din raionul Glodeni o hartă a României interbelice și drapelul tricolor.

Acțiunea se înscrie în cadrul preocupării mai largi a parlamentarilor AUR față de problematica românilor care trăiesc în afara granițelor României, precum și față de consolidarea relațiilor între reprezentanții naționali sau locali ai celor două state românești existente astăzi în Europa.

„Vom susține în Parlamentul României acele proiectele legislative menite să întărească relațiile între etnicii români care trăiesc în afara granițelor și România, inclusiv mai buna reprezentare în Parlament a românilor din diaspora”.

Un lider recunoaște că AUR nu are un plan pentru unirea României cu R. Moldova

Sorin Lavric, senator român în Parlamentul de la București din partea Alianței pentru Unirea Românilor, susținea recent că AUR nu are un plan pentru Unirea României cu R.Moldova, deși în statutul partidului se regăsește acest obiectiv.

Considerat ideologul-șef al partidului, Sorin Lavric a recunoscut că AUR nu are un plan pentru unirea României cu Republica Moldova, ideea centrală a discursului partidului din campania electorală.

„Acum mă întrebați cum o să procedăm în privința unirii. Nu știu… Gândiți-vă că George Simion are interdicție de intrare în Basarabia. (…) Planul este ca din clipa în care vom avea statut de parlamentar, atunci nu ne vor mai putea opri să intrăm în Basarabia. Mergem la factorii politici. Ajungem la Maia Sandu. Vedem ce e de făcut, acțiuni concrete. Încă nu avem un plan. (…) Nu am un plan. Dacă vreți să fiu impostor și să mă dau competent într-un domeniu în care sunt tufă, atunci vă zic că am un plan”, a spus Lavric.

„Flacăra” AUR pentru R.Moldova s-a reaprins, însă, când președintele Maia Sandu a declanșat alegerile anticipate. Imediat după ce Maia Sandu a dizolvat Parlamentul de la Chișinău, AUR a găsit o portiță pentru a da o nouă lovitură de imagine partidelor din România, căci, în definitiv, scopul prezenței partidului lui George Simion la alegerile parlamentare din R.Moldova nu îl reprezintă un eventual succes pe care partidul ar putea să îl aibă acolo, ci mai degrabă este un mesaj pentru unioniștii din România.

AUR va participa la alegeri și va pierde, pentru că în R. Moldova lucrurile stau altfel. La alegerile parlamentare din decembrie 2020, Alianţa pentru Unirea Românilor a obținut aproximativ 60.000 de voturi ale românilor din Republica Moldova.

Unirea, simplă miză electorală

În statut, partidul își asumă proiectul unionist – unirea României cu Republica Moldova „ca proiect de țară” și „prioritate în strategia națională”, dar, dincolo de această expresie frumoasă nu e prezentat un „proiect” clar, cu foaie de parcurs și direcții strategice.

„Unirea cu Republica Moldova este unul dintre principalele obiective pe termen lung pe care și le asumă Alianța pentru Unirea Românilor. Reunificarea nu este doar o datorie față de frații noștri de peste Prut, un act firesc, legitim al poporului român, ci și o cale de dezvoltare economică și afirmare pe plan internațional. În lupta pentru îndeplinirea obiectivului unirii, Alianța pentru Unirea Românilor propune:

Sprijinirea inițiativelor civice dezvoltate în acest sens;

Eliminarea taxelor consulare, simplificarea și accelerarea procesului de acordare a cetățeniei române locuitorilor din Republica Moldova;

Dezvoltarea și integrarea treptată a infrastructurilor de ordin economic, energetic și politic, existente la nivelul celor două state;

Stimularea schimburilor culturale, a procesului de înfrățire între localități, școli, universități ș.a.m.d.;

Sprijinirea studenților basarabeni din România și facilitarea accesului tinerilor basarabeni la cursurile universitare și postuniversitare din România;

Organizarea unui referendum în viitorul apropiat cu privire la reunificare”, se menționează în statutul AUR.

Ideea unirii României cu R.Moldova a fost și rămâne în continuare doar o miză electorală pentru partidul lui George Simion, iar una dintre dovezi le găsim chiar în Parlament, acolo unde proiectele AUR pentru R.Moldova lipsesc cu desăvârșire. Ori, ne amintim că succesul AUR la alegerile parlamentare din România a venit, atât pe fondul erodării încrederii românilor în partidele vechi, cât și pe fondul unei false preocupări față de unioniști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *