Skip to content
Politică

Falsa preocupare a USR pentru ”O Românie fără tutun”: legăturile ”nesănătoase” ale activistei anti-fumat Ramona Brad cu Pfizer

Disperați că au început să scadă drastic în sondaje după dispariția valului anti-PSD și desemnarea lui Dan Barna drept candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 – pas neagreat nici măcar de o mare parte a simpațizanților USR, formațiunea politică încearcă prin toate mijloacele să recâștige simpatia electoratului.

Ipocrizie USR fără limite

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a depus un proiect descris drept ”o inițiativă complexă anti-tutun menită să lupte eficient cu invazia produselor derivate din otrava tutunului”, care în realitate este un demers de-a dreptul aberant. În fapt, inițiatorul proiectului de Lege a fost ONG-ul “2035 România fără tutun”, condus de Ramona Brad, o activistă anti-fumat care care este susținută și colaborează în acest domeniu cu oraganizația Bloomberg Philantropy.

Zilele acestea USR-iștii, cu ajutorul activistei anti-fumat Ramona Brad, flutură prin fața alegătorilor un document menit să aducă voturi, să creeze un val de simpatie în rândul fumătorilor și să alerge din România pe cât de repede se poate companiile producătoare de ţigări electronice şi dispozitive care încălzesc tutunul.

Iată cum arată așa zisa „inițiativă binevoitoare”

Hoțul strigă hoții

„Demersul binevoitor” al USR-iștilor, este cu atât mai de neînțeles cu cât deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care cere interzicerea sponsorizărilor din partea companiilor de tutun a beneficiat el însuşi de o sponsorizare din partea iniţiatorilor proiectului de lege, o fundaţie Bloomberg, care i-a plătit, lui şi altor patru colegi din Comisia de Sănătate, o vizită de trei zile la Dublin.

Aceeași fundaţie Bloomberg Philantropy finanţează ONG-ul „2035 România fără tutun”, condus de Ramona Brad, cea care este iniţiatorul de facto al proiectului de lege. Ce „omite” să ne spună Ramona Brad este că în trecut aceasta s-a intersectat profitabil la un moment dat chiar cu interesele unei companii care comercializează produse alternative fumatului: Pfizer România.

Astfel, dacă la o primă vedere a-i spune că Brad militează pentru o Românie sănătoasă și lipsită de vicii, la o analiză mai amănunțită a trecutului acesteia aflăm că, de fapt, a administrat două firme specializate în consultanță și PR care i-au adus venituri substanțiale:”Clearpoint Communication Associates” (înființată în București, firmă pe care a deținut-o, inițial, 50-50% cu Adriana Nicoleta Barbu) și ”Advisory Point” (în aceasta din urmă fiind asociată cu soțul ei, Alin Popescu).

Așadar, pornind pe firul afacerilor derulate de cele două firme, sursele CANCAN.RO informează că, printre clienții firmelor deținute de directorul proiectului “Iniţiativa 2035 – România fără Tutun”, s-a aflat și gigantul Pfizer. Astfel, ne putem întreba cât de bine intenționată este Ramona Brad, directorul proiectului “Iniţiativa 2035 – România fără Tutun”, din moment ce trecutul său ne arată că ea însăși a fost apărătoarea unei companii interesate să diminueze piața tutunului pentru a prospera afacerile – cu produse care conțin nicotină – din portofoliul propriu? Cât de bine a plătit Pfizer pentru legea antitutun?

Și pentru că ”prieteniile vechi” nu se uită, Pfizer s-a aflat și printre sponsorii Ramonei Brad la a treia ediție a Forumului Global „Drepturile Omului și o Lume fără Tutun”, organizat în primăvara acestui an, la Palatul Cotroceni, așa cum puteți observa mai jos:

Având în vedere că Pfizer derulează acțiuni de lobby împotriva tutunului și țigaretelor electonice, încurajând românii să folosească produse cu nicotină (plasturi sau spray-uri) pe care chiar compania le-a introdus pe piața medicamentelor și având în vedere afacerile bănoase pe care Ramona Brad le derula în trecut cu aceasta companie, putem trage o singură concluzie: prin vocea Ramonei Brad, Pfizer cere, mai nou, și eliminarea țigărilor electronice.

Champix: unul dintre medicamentele antifumat care poate duce la suicid

Cât despre produsele cu nicotină lansate pe piață de Pfizer, ale căror interese pare să le apere mai nou și Ramona Brad, aflăm că ele nu sunt tocmai o alternativă sănătoasă la fumat. Un judecător federal american din Alabama examina în urmă cu ceva timp în jur de 1200 de plângeri venite de pe tot teritoriul Statelor Unite împotriva laboratoarelor Pfizer. Motivul: medicamentul său anti-fumat, comecializat în SUA sub numele de Chantix, iar în Europa, inclusiv în România, de Champix, este acuzat că ar provoca grave tulburări psihologice.

Majoritatea plângerilor veneau din partea unor fumători care declara că au avut puseuri agresive, angoase puternice, pierderi de memorie şi gânduri de sinucidere, după ce au consumat Champix, al cărui principiu activ este tartratul de vareniclină. Într-un articol publicat în Aljazeera, o tănără povestește detalii absolut înfiorătoare din experiența ei cu Champix. Tina Hurst povestește cum la o scurtă perioadă de timp după ce a început tratamentul cu Champix, a început să se simtă rău, să aibă halucinații și și gânduri suicidare, ajungând chiar până în momentul în care a amenințat că sare dintr-o mașină aflată în mers. Iar experiența ei cu Champix s-a terminat când a trebuit să petreacă cinci zile într-un cabinet psihiatric.

Precizăm că un raport al Food Drug Administration arată că, potrivit studiilor derulate în perioada 2013-2014, unul dintre compuşii de bază ai Champix, varenicline, provoacă efecte adverse neuro-psihice, fie că pacienţii au sau nu un istoric de diagnostic psihiatric („Neuropsychiatric adverse events occurred in patients with and without a history of psychiatric disorders”).

„Prescrire”, publicaţie franceză dedicată farmacologiei, a publicat, în numărul din ianuarie 2013, lista anuală a medicamentelor considerate mai degrabă periculoase decât utile. Pentru medicamentele menţionate, „Prescrire” cerea retragerea de pe piaţă, din cauza riscurilor sanitare „disproporţionate” în raport cu beneficiile aduse. Pe listă se afla şi Varenicline (Champix®) – pe motiv că medicamentul „a fost asociat cu rapoartele privind schimbările comportamentale, cum ar fi ostilitatea, agitația, starea de spirit depresivă și gândurile sau acțiunile suicidare”.

 

 

 

1 comentariu la “Falsa preocupare a USR pentru ”O Românie fără tutun”: legăturile ”nesănătoase” ale activistei anti-fumat Ramona Brad cu Pfizer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *