Skip to content
Opinii & Analize

Falsa reformă PSD: social-democrații încearcă să conserve status quo-ul în cazul legislației electorale și al legilor Justiției

Săptămâna trecută, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu părea dispus să negocieze desființarea Secției pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Acesta spunea că dacă magistrații din CSM se vor pronunța împotriva SIIJ, PSD va fi dispus să voteze desființarea Secției. La nici o săptămână însă, același Marcel Ciolacu revenea asupra declarațiilor sale, luând apărarea Secției, într-un stil asemănător cu cel afișat de foștii președinți PSD, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă: “Cum vor desființa Secția specială? Fiindcă este o discuție întreagă. Contează cum o desființează. Trăim într-o țară democratică, există niște reguli democratice. Cu toții știm cum a funcționat justiția fără Secție specială. Cine spune că nu au existat abuzuri, înseamnă că nu trăiește în România sau nu are legătură cu realitatea din România. Au existat niște protocoale care au fost total ilegale”, a spus președintele interimar al PSD.

Tentativa de a poza într-un partid reformist s-a oprit în momentul în care a fost adusă în discuție problema schimbării status quo-ului într-o serie de chestiuni ce îi avantajează direct pe social-democrați. Dintre acestea, ne vom opri doar asupra legislației electorale și a existenței SIIJ.

În primul rând, existența Secției Speciale este instrumentul prin care independența Justiției este susceptibilă intruziunii politice, iar activitatea magistraților, ținută sub control. De altfel în România, Justiția nu a fost cu adevărat o putere independentă în stat niciodată. Lucrul acesta a cauzat neîncredere în actul de justiție și a reprezentat una dintre marile disfuncționalități ale democrației autohtone. Declarațiile lui Marcel Ciolacu confirmă faptul că PSD nu este dispus să se angajeze politic în sensul existenței unei Justiții independente, o cerință elementară pentru funcționarea oricărei democrații fiind separația puterilor în stat.

În al doilea rând, modificarea legislației electorale în sensul introducerii a două tururi de scrutin în alegerile locale, dezavantajează direct Partidul Social-Democrat. Acesta încă controlează o pondere mare din primăriile din țară, iar acestea funcționează ca rotițe în marea mașinărie de vot a social-democraților. De primari depinde mobilizarea electoratului, în special în zonele rurale și în micile orașe, bazine tradiționale de vot pentru PSD. Alegerile locale reprezintă scrutinul care contează cel mai mult pentru un astfel de partid și, în consecință, PSD va lupta pentru menținerea actualei legislații electorale, adică alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin și alegerea președinților de consilii județene prin vot direct, tot într-un singur tur. Orice modificare a legii electorale ar reprezenta o amenințare existențială la adresa PSD.

Reforma din PSD este, în realitate, una de fațadă ce ascunde un act de restaurație a structurii feudale de conducere. Pentru un partid puternic personalizat, marele neajuns al social-democraților în prezent îl reprezintă lipsa unui lider autentic. Lucrul acesta se va schimba probabil la următorul CEx al PSD, iar apropierea alegerilor locale îi va face pe social-democrați să strângă rândurile în jurul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *