Skip to content
Opinii & Analize

Falsul altruism al Rusiei. Cum exploatează Kremlinul criza coronavirusului pentru câștiguri geopolitice

withlovefromruss.wordpress.com

Dezastrele umanitare atrag după ele în mod curent cooperarea globală. Astfel, state care sunt de altfel adversari geopolitici redutabili ajung să coopereze în unele împrejurări în interes umanitar. De pildă, după cutremurele devastatoare care au lovit Iranul în 2003 și 2012, Statele Unite au trimis ajutoare umanitare Teheranului, uitând pentru un moment de rivalitatea iraniano-americană. Totuși, nu toate statele au intenții bune. Rusia exploatează din plin epidemia de coronavirus din prezent, trimițând ajutoare nu din considerente altruiste, ci pentru câștiguri pur geopolitice.

Ajutorul pentru Italia, deghizat în operațiune de spionaj

În urmă cu câteva zile presa din toată lumea scria despre ajutorul trimis de Vladimir Putin în Italia, una dintre statele cel mai dur lovite de pandemia de coronavirus. După ce inițial guvernul de la Roma nu a primit ajutoarele necesare din partea statelor Uniunii Europene (ulterior Germania, Franța și Austria au trimis milioane de măști în Italia, iar Polonia a trimis și o echipă de medici) disperarea italienilor i-a determinat să apeleze la Rusia. Vladimir Putin a răspuns apelului, dar spre stupoarea italienilor, aproximativ 80% din ajutorul trimis de Rusia s-a dovedit a fi complet inutil.

Ajutoarele trimise din Rusia prezentau într-adevăr câteva anomalii. Dincolo de inutilitatea echipamentelor, experții medicali au fost trimiși de ministerul rus al Apărării, nu de Ministerul Sănătății, așa cum scria și La Stampa. Ba mai mult, o parte dintre aceștia sunt ofițeri cu expertiză biologică, chimică și nucleară, din ramura medicală a forțelor armate rusești. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu personal militar rus pe teritoriul unui stat membru NATO. Ba mai mult, faptul că personalul militar rus a fost amplasat la Bergamo, în apropierea unei baze aeriene a Statelor Unite, ridică temeri că rușii desfășoară de fapt operațiune de intelligence. Mai mult decât atât, Italia contribuie semnificativ la operațiunile din Flancul Estic al NATO ce au ca scop descurajarea Rusiei, staționând 166 de soldați în Letonia.

Aproximativ în același timp în care ajutoarele din Rusia ajungeau în Italia, presa scria că un avion al forțelor NATO intercepta o aeronavă rusească în apropierea spațiului aerian al NATO. Prin urmare, Italia, stat fondator al NATO încearcă să combată epidemia de coronavirus cu sprijin din partea celui mai mare rival geopolitic al NATO. Lucrul acesta ridică și mai multe întrebări cu privire la adevăratul obiectiv al așa-ziselor ajutoare rusești.

Rusia urmărește strict câștiguri geopolitice

Dacă comparăm atitudinea Moscovei în privința Italiei, cu atitudinea altor state în momente de criză umanitară, observăm diferențe semnificative. Când Japonia a fost lovită de cutremurul devastator din urmă cu 5 ani, 50 de state s-au oferit să ofere ajutor umanitar imediat. Printre ele se afla și rivalul său geopolitic, China, care a trimis 4,5 milioane de dolari sub formă de ajutoare. În 2012, atunci când Iranul a fost lovit de un cutremur puternic, Statele Unite au ridicat sancțiunile impuse regimului de la Teheran – care încerca în mod activ să își dezvolte capabilități militare nucleare – permițând astfel organizațiilor americane să trimită ajutoare. Chiar și în momentul în care epidemia de coronavirus a izbucnit în China, Statele Unite și Uniunea Europeană au donat tone de echipamente medicale.

Crizele umanitare reprezintă de regulă un moment de respiro în lumea adesea conflictuală a relațiilor internaționale, momente în care interesele geopolitice lasă loc intereselor umanitare. Moscova nu pare dispusă totuși să joace după aceste reguli, exploatând din plin această criză globală. Dincolo de pseudo-ajutoarele trimise, acutizarea dezinformării care pleacă tot din Rusia, cu scopul de a semăna panică, neîncredere în guvernele naționale și în instituțiile Uniunii Europene și în ultimă instanță să slăbească complet solidaritatea europeană (principiul divide et impera), arată limpede faptul că Kremlinul își urmărește doar agenda geopolitică în criza provocată de coronavirus.

1 comentariu la “Falsul altruism al Rusiei. Cum exploatează Kremlinul criza coronavirusului pentru câștiguri geopolitice

  1. Articolul este interesant. Marile puteri fac astfel de ghidușii. Toate statele lumii au interese, nu exista mare dragoste intre state și natiuni. Peste tot numai interese și goana după profit. Referitor la altruismul rușilor am însă o alta părere din alte ocazii. Am fost marinar in anii când exista URSS. Rușii aveau o flota comercială impresionantă și foarte bine pusa la punct. Și noi aveam NAVROM, flota noastră comerciala era pe locul patru în lume. Acum nu mai avem, a urmat drumul intereselor marilor puteri maritime, Grecia și Norvegia.
    Vreau sa va spun că pe timpul ăla când vreo nava dădea SOS, primii care veneau la locul sinistrului erau rusii. Două-trei nave rusești erau langa tine și nu plecau decât dacă comandantul navei în sinistru le comunică că echipajul este în siguranță. Navele țărilor socialiste aveau doctor la bord. Navele mari sovietice aveau spital în toată regula cu chirurg și aparatură necesara. Toate navele ale flotelor occidentale când aveau probleme medicale la bord apelau la navele sovietice din zona. Nu exista caz în care rușii sa nu intervina prompt. Făceau operații la bord, au salvat multi marinari. Așa ceva nu se uita. Totul gratis. Dădea comandantul un cadou că între marinari: câteva sticle de whisky, vodca și țigări.
    Și actualmente marinarii ruși sunt vestiți pentru promptitudine in salvare de vieți umane pe mare.
    In probleme de mâncătorii politice determinate de interese geopolitice sau economice nu mă bag. Este multa murdărie peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *