Skip to content
Politică

„Famiglia” nu se prea pupă cu politica. Recensământul familiilor politice cu dosare

Familia și politica au mers în unele cazuri mână în mână. Avem politicieni cu ștate vechi care pregătesc moștenirea politică pentru fiii lor, avem rude de politicieni ale căror afaceri sau influență prosperă odată ce politicianul respectiv ajunge în funcții importante. Nu este o practică politică nouă aceasta a „rubedeniilor” politice. O întâlnim cam peste tot.

Însă, România trebuie să fie și la acest capitol un caz deosebit. La noi familia, mai nou, nu te ajută să crești ca potențial politic, să ajungi în funcții cheie. Nu, la noi familia a devenit o vulnerabilitate pentru oamenii politici. Iar cazurile din ultima perioadă ne confirmă acest lucru.

1. Cel mai celebru caz – Mircea Băsescu și Traian Băsescu. Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii investiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţână şi suma de 350.000 de euro, în acelaşi scop. Anchetatorii susţin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpăţână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.

În vara lui 2014, toată clasa politică vuia de cereri către Traian Băsescu să demisioneze, deoarece reprezintă o pată pentru imaginea României. Președintele a refuzat să dea curs unor asemenea solicitări, precizând că între fratele său și justiție alege să susțină justiția care să ofere un răspuns în acest sens.

2. Cel mai în vogă caz este cel al lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta. Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este.

Iulian Cristian Herţanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L, este urmărit penal sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală.

Această situație a făcut ca cei din opoziție, dar și o parte a opiniei publice să îi ceară demisia premierului. PNL solicită, pe baza acestor lucruri ca Victor Ponta să acționeze conform cerințelor pe care le-a făcut către Traian Băsescu în vară când a apărut scandalul cu fratele acestuia. Până acum Victor Ponta pare de neclintit, ba mai mult acuză presa de linșaj la adresa mamei sale, care a fost audiată în dosar.

3. Ion Roșca, o pată pentru cariera politică a lui Mircea Roșca. Acesta este un caz mai puțin cunoscut opiniei publice, deoarece nu vorbim de un politician care să fi avut vreun impact la nivel național. Însă, în momentul în care a fost reținut de procurori, numele său a fost cunoscut în întreaga Românie. Deputatul liberal Mircea Roșca are un frate – Remus Ion Roșca, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor.

Iniţial, fratele deputatului PNL s-a sustras arestării şi a fost dat fiind dat în urmărire internaţională, prin mandatul nr. 462500, emis în 14 iulie 2011, de către Tribunalul Satu Mare. Ulterior, în 2012, Remus Ion Roşca a fost prins în Austria şi adus cu escortă în România, fiind încarcerat de către autorităţile române. Ironic sau nu, Mircea Roșca i-a luat-o pe urme fratelui său.

4. Afacerile primarului Radu Mazăre au devenit un coșmar pentru fratele său, Alexandru Mazăre. În aprilie 2014, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de senatorul Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, acuzându-l pe fratele primarului Constanţei că nu a declarat un cont deschis în Israel în care o societate comercială a virat 80.000 de euro.

Senatorul ar fi primit bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”.

5. Manevrele lui Viorel Hrebenciuc l-au adus în arest pe fiul său, Andrei Hrebenciuc. Finalul lui 2014 nu a fost unul de bun augur pentru familia Hrebenciuc. Atât Viorel, cât și Andrei Hrebenciuc au ajuns în arestul poliției în urma dosarului privind retrocedările ilegale. Pentru Viorel Hrebenciuc, această situație a fost cu atât mai grea la nivel afectiv, deoarece afacerile în care era implicat l-au adus și pe fiul său în închisoare. Andrei Hrebenciuc este în acest moment arestat la domiciliu, în vreme ce tatăl său se află în continuare după gratii.

Potrivit anchetatorilor, începând din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, a constituit şi coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior şi de alte persoane, ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei, pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi vânzarea rapidă a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 de hectare, dobândit prin hotărârea judecătorească din 2012 de la Tribunalul Covasna.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

6. Microsoft a pus crucea pe mariajul dintre Dorin Cocoș și Elena Udrea. Dorin Cocoş a arătat, în denunţul făcut la DNA, că banii din şpaga în dosarul Microsoft ajungeau la sediul de campanie al lui Băsescu. Cocoş a precizat că i-a remis 600.000 de euro lui Vasile Blaga. În denunţ este menţionat şi numele Elenei Udrea, care ştia de şpaga pe care Cocoş o primise.

La finele anului 2014, fosta candidată la Președinția României declara că ea nu știa de sumele la care făceau referire procurorii și că nu ținea evidența afacerilor soțului. Denunțul lui Dorin Cocoș, împreună cu toate celelalte, au contribuit la audierea, apoi arestarea preventivă și la domiciliu a Elenei Udrea în dosarul Microsoft.

7. Greaua moștenire a familiei Mircea și Vlad Cosma. Mircea Cosma (președinte CJ Prahova) și Vlad Cosma (deputat PSD) au fost puși sub urmărire penală și control judiciar în dosarul în care este acuzat și cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Hațeganu. Președintele Consiliului Județean Prahova este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, în timp ce fiul său, deputatul Vlad Cosma este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Însă acesta nu este singurul caz. Mircea şi Vlad Cosma ar fi transformat judeţul Prahova în afacere de familie şi de partid. În rechizitoriul de trimitere în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de luare de mită din 2014, anchetatorii arată cei doi ar fi încasat un comision de 10% din fiecare contract atribuit cu dedicaţie. O parte din banii negri ar fi mers la organizaţia judeţeană a Partidului Social Democrat. Banii ar fi fost transferaţi din conturile societăţilor care câştigau licitaţiile către firma omului de afaceri Răzvan Alexe, prin contracte fictive.

Mircea şi Vlad Cosma au încercat să evite pierderea averii în eventualitatea unei condamnări. Imediat ce DNA a început ancheta pe numele lor, cei doi şi-au donat rudelor casele şi apartamentele, spun procurorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *