Fanteziile lui George Simion: cum arată programul său populist pentru prezidențiale

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, și-a prezentat planul fantezist, cu idei furate de la USR sau Băsescu. Măsurile populiste ale lui Simion nu au nicio șansă să fie aplicate, deoarece acesta nu precizează nicăieri de unde ar lua bani, iar economia românească nu poate suporta un stat care oferă mai mult decât încasează.

Distrugerea sistemelor de sănătate și pensii

George Simion își propune să bage în faliment atât sistemul de sănătate, cât și pe cel de pensii, pentru că propune reducerea contribuțiilor. Este deja o realitate faptul că avem mai mulți beneficiari de servicii decât contribuabili. Orice reducere a contribuțiilor nu face decât să falimenteze sistemele de sănătate și pensii.

George Simion propune reducerea taxelor și contribuțiilor la 25% pentru primii 5.000 de lei brut din salariu. Această măsură e împrumutată de la USR, doar că a schimbat cifrele. Ea s-ar aplica tuturor salariilor și ar provoca doar pagube de miliarde de euro la bugetul statului.

George Simion vrea să-i trimită la muncă pe pensionari. Dacă românii se gândesc că după 65 de ani vor sta liniștiți acasă, Simion vine cu măsuri prin care să-i trimită la muncă pe cei care au muncit deja 40 de ani din viață: „Persoanele care aleg voluntar să își continue activitatea profesională în mediul privat după atingerea vârstei de pensionare vor fi scutite de contribuții și impozitul pe veniturile din salarii”.

Și în timp ce pe pensionari îi trimite la muncă, Simion s-a gândit să le facă o reducere de taxe companiilor cu cifre de afaceri de milioane de euro: „Pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro stabilim un impozit pe cifra de afaceri de 2%”. Din nou, statul român va pierde bani pe care nu îi va recupera niciodată. România ar deveni oficial un paradis fiscal, însă doar pentru milionari.

Distrugerea investitorilor străini

Candidatul AUR își propune să dea o lovitură mediului de afaceri și să naționalizeze „companiile strategice”. Printre cele vizate se numără OMV Petrom, dar vrea să le ofere „despăgubiri corecte”. Acest lucru nu ar face decât să alunge investitorii străini din România, care în acest moment au un rol esențial pentru economia românească. Companii precum Rompetrol, Ford, Renault pot fi considerate strategice și pot părăsi România. Dacă marile companii ar părăsi România, atunci bugetul statului ar pierde miliarde de euro și zeci de mii de români ar rămâne fără locuri de muncă.

„Statul român va fi deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la companiile din domeniile strategice, precum și la cele care prelucrează bogățiile naturale, iar cetățenii români vor avea acces facil și drept de preempțiune la cumpărarea de acțiuni în aceste companii”, spune Simion.

Cum vrea Simion să crească natalitatea

Prin achiziția de mașini și scutirea de taxe. George Simion își imaginează că românii nu fac copii pentru că nu au mașini sau pentru că trebuie să plătească taxe pentru proprietățile pe care le au. Acesta demonstrează că nici măcar nu înțelege problema declinului demografic.

După ce a pierdut zeci de miliarde de euro cu măsurile de mai sus, acum Simion este generos cu românii și promite case la 35.000 de euro, împrumuturi pentru mașini și eliminarea taxelor pentru familiile care au trei sau mai mulți copii.

„Acordăm împrumuturi cu dobândă subvenționată și garanții de stat familiilor cu trei sau mai mult de trei copii pentru achiziționarea de locuințe. Acordăm împrumuturi cu dobândă subvenționată de până la 10 000 de euro pentru cumpărarea unui autovehicul nou familiilor cu trei sau mai mult de trei copii minori. Scutim de impozit pe autovehicule, terenuri și locuințe, familiile cu trei sau mai mult de trei copii, cu condiția ca valoarea totală a proprietăților să nu depășească 500.000 de lei”, spune candidatul AUR la alegerile prezidențiale.

Măsurile populiste propuse de George Simion sunt complet rupte de realitatea economică din România. Astfel de măsuri nu ar crește natalitatea, ci ar provoca o altă pierdere pentru bugetul statului.

„În mare parte vor fi apartamente cu 2, 3 și 4 camere între 50-100 mp, cu un preț de pornire de la 35.000 EUR pentru un apartament de 2 camere de aproximativ 50-55 mp”, spune liderul AUR.

Sănătate și educație

Simion a mai furat o idee de la USR: vrea ca medicii să fie plătiți în funcție de numărul de pacienți tratați. Această idee a propus-o USR în trecut, când voia să introducă plata în funcție de feedback-ul pacientului. Medicii ar deveni niște vânători de pacienți și ar pune preț pe cantitate, nu pe calitate.

George Simion vrea să reintroducă uniformele în școli, dar mai ales vrea programul „Școală după școală”, adică să-i țină mai mult pe elevi la școală. Oricum programul „after school” există deja și nu se bucură de o mare simpatie din partea elevilor.

Planul lui George Simion, sursa: planulsimion.ro

Eliminarea ajutoarelor sociale

După ce a făcut  reduceri de taxe pentru companiile milionare, George Simion se răzbună pe românii fără venituri. Liderul AUR vrea să elimine ajutoarele sociale, dar nu spune nimic despre crearea de noi locuri de muncă. În realitate, românii ar risca să-și piardă locurile de muncă dacă anumite companii ar fi naționalizate.

„Viitorul preşedinte şi viitorul Guvern susţinut de AUR va tăia, pentru toţi oamenii care pot munci şi sunt capabili, ajutoarele sociale. Nu este drept, toţi cei care sunt momiţi cu ajutoare sociale sunt masă de manevră electorală. Sunt ţinuţi în sărăcie şi subdezvoltare”, a spus liderul AUR, când și-a prezentat proiectul.

Candidatul AUR consideră că eliminând ajutoarele sociale va elimina și sărăcia. În realitate, nu va face decât să crească sărăcia extremă din România. Numărul persoanele care primesc ajutoare sociale este unul foarte mic: doar 165.425 de persoane primeau acest ajutor, în februarie 2023. Suma medie plătită de statul român era de doar 268,95 de lei.

Ce pomeni electorale mai promite George Simion

George Simion promite numeroase pomeni electorale sperând că românii îl vor vota. Măsurile din „planul lui Simion” nu au nicio șansă să fie aplicate, deoarece nicăieri nu scrie de unde va lua banii sau cum va mări bugetul statului pentru a suporta toate pomenilor din campanie. George Simion încearcă să-și cumpere electoratul cu un populism care amintește de anii 90, de autostrăzile suspendate ale lui Sorin Oprescu sau de trenurile urbane promise de Nicușor Dan.

Alte idei din planul lui Simion au fost deja aplicate în România, precum împădurirea care are loc în acest moment cu fonduri din PNRR sau programul de masă caldă la școală. Acesta vrea inclusiv un Parlament cu 300 de parlamentari, furând această idee de la Traian Băsescu, fostul președinte. Mai puțini parlamentari înseamnă și mai puțini membri AUR în Parlament.

George Simion își imaginează un stat care pierde bani din încasarea diferitelor taxe, iar ulterior devine generos cu cetățenii. Liderul AUR demonstrează că nu are nici măcar cunoștințe minime despre economice. Dacă statul va pierde bani, atunci ar risca o criză economică.

În urmă cu câteva zile, AUR a demonstrat că nu e capabil să-și mențină promisiunile. În campania pentru alegerile europarlamentare promitea că nu va ajuta Ucraina, dar când a ajuns la Bruxelles a semnat imediat o declarație în care a precizat că e de acord cu orice ajutor pentru Kiev.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: