Skip to content
Politică

”Fantoma în alb” a bântuit și protestul din 2012? Imaginile care îl dau de gol (VIDEO)

inquam

Redacția PSnews.ro vă prezintă în rândurile ce urmează, detalii nebănuite legate de cel mai controversat personaj al momentului: ”fantoma în alb”, Cătălin-Răzvan Paraschiv, colonelul care ar fi coordonat intervențiile în forță ale jandarmilor la protestul diasporei înecat în gaze și lacrimi, de pe 10 august 2018.

Violențele din 2012

În ianuarie 2012, la protestele desfăşurate în Piaţa Universităţii – la care au ieşit în stradă nouă zile consecutive sute de persoane – au început la data de 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, protagonist al unui conflict public cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate.

În timpul acestor proteste, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine soldate cu victime de ambele părţi, dar şi cu rănirea unor operatori şi a unor reporteri. La fel ca și la protestul diasporei din 2018, jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă. De asemenei, să remarcăm că, deși era un număr mult mai mic de participanți, violențele de atunci par să fi fost mai de amploare. Cel puțin asta rezultă dacă ne uităm la lista pagubelor întocmită de primarul PSD de atunci, Sorin Oprescu, și la cuantumul stricăciunilor: 270.000 de euro. Apoi, numărul mai mic de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale se poate explica, pe de o parte prin același număr mai redus de participanți, pe de altă parte, prin tacticile diferite puse în operă de jandarmi.

”Fantoma albă” a primit Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Ofiţer

Întrebarea, însă, care ne survine este: cine a coordonat atunci, ca și acum, pașii Jandarmeriei Române? Cătălin-Răzvan Paraschiv (zis ”Fantoma în alb”), așa cum se poate vedea în materialul video de mai jos (sec. 22), a fost unul dintre personajele care au coordonat operațiunile Jandarmeriei Române din 2012, când violențele de la protestele din țara noastră aveau să facă înconjurul lumii.

Precizăm că la acea vreme, Cătălin-Răzvan Paraschiv era adjunctul Brigăzii de Intervenție și servea Guvernului Emil Boc. Totodată, vă amintim că în vara lui 2012 Ministerul de Interne era condus de Ioan Rus, de la PSD. Drept urmare, în luna iulie, pentru a spăla imaginea Jandarmeriei și a Poliției, Traian Băsescu i-a decorat pe mai mulți șefi din cadrul acestei structuri, prin Decretul nr. 472 din 5 iulie 2012, argumentul fiind modul exemplar în care s-au comportat în timpul deszăpezirilor. Astfel, printre cei care au primit Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari s-a numărat și colonelul Paraschiv Dumitru Cătălin-Răzvan, cel care avea să coordoneze 6 ani mai târziu intervenția violență a Jandarmeriei Române.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *