FAO: Preţurile alimentare mondiale au scăzut în 2023 cu 13,7%

Sursa foto: Facebook

Preţurile mondiale ale mărfurilor alimentare au scăzut cu 13,7% în 2023, după ”explozia” din 2022 cauzată de Războiul din Ucraina, mai ales ale uleiurilor vegetale şi cerealelor, anunţă vineri Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii (FAO), relatează AFP.

Indicele preţurilor calculat de către FAO, care urmăreşte variaţia cursurilor internaţionale ale unui coş de produse alimentare schimbate pe piaţă, este în scădere cu 15,4% în 2023 faţă de anul precedent la cereale, ”reflectând pieţe mondiale bine aprovizionate”.

Decalajul între scăderea cursurilor pe pieţele agricole şi inflaţia la raioanele supermarketurilor nu îi permite încă consumatorului să simtă această scădere.

Însă s-a dat o pagină după ”explozia” fără precedent a preţurilor în 2022.

Preţurile cerealelor şi uleiurilor au crescut atunci vertiginos în mod brutal, reflectând îngrijorarea faţă de o prăbuşire a producţiilor superputerii agricole ucrainene – la acea vreme primul exportator mondial de ulei de floarea-soarelui şi pe locul patru la porumb şi grâu.

Cursurile grâului – cereala indispensabilă pâinii – au ”luat foc”, alimentând la ONU temeri cu privire la o catastrofă alimentară accentuată în state fragile.

Menţinerea exporturilor – chiar şi mai mici – de către Kiev, abundenţa ofertei Rusiei şi Australiei în grâu şi recolte bune de porumb şi soia în Brazilia au favorizat o scădere a cursurilor – cu -28% la grâu pe piaţa europeană în decurs de un an.

OREZ MAI SCUMP CU 21%

Această scădere le-a oferit un răgaz importatorilor, însă FAO estima în noiembrie că cheltuielile mondiale cu importurile alimentare ar urma să continue să crească în 2023, şi anume din cauza costurilor cu transportul şi din cauza efectului unor schimburi nefavorabile în cazul statelor fragile.

Scăderea înregistrată în 2023 este cu atât mai notabilă în cazul cerealelor, cu cât indicele FAO al preţurilor orezului a crescut cu 21% în această perioadă, în mare parte din cauza unor îngrijorări cu privire la un eventual impact al fenomenului climatic El Niño asupra producţiei mondiale şi din cauza restricţiilor la export impuse de către India.

Cea mai mare scădere o înregistrează uleiurile vegetale – cu 32,7% în 2023 faţă de 2022.

Această scădere a continuat în decembrie, ”uleiul de soia mai ales fiind afectat de o scădere a cererii în sectorul biodiesel şi din cauza unei îmbunătăţiri a condiţiilor meteorologice în principalele zone de cultură din Brazilia”, precizează FAO.

Zahărul este singura producţie care nu participă la scăderea generală anuală, ci înregistrează o creşte cu 26,7%.

Însă a început şi el să scadă. În decembrie, indicele a scăzut cu 16,6% faţă de noiembrie şi a atins ”cel mai scăzut nivel din nouă luni”.

Scăderea cursurilor zahărului este ”cauzată în principal de ritmul susţinut al producţiei în Brazilia şi de reducerea folosirii trestiei de zahăr în producţia de etanol în India”, subliniază organizaţia ONU.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: