Skip to content
Opinii & Analize

Faptele și întrebările fără răspuns care îl îngroapă pe Tăriceanu. Și ciudățeniile din ancheta DNA

Austriecii de la Fujitsu Simens au plătit o parte din factura de 2 milioane de dolari, contravaloarea serviciilor de consultanta politica prestate de grupul celebrului consultant Finkelstein pentru Tăriceanu. Adică, “decât” 800 de mii de dolari. Informația suna sec în rechizitoriul DNA. Sunt atașate în continuare transferurile bancare și numele firmelor care au primit banii de la austrieci pentru ca apoi sa ii transfere în contul elvețian al firmei de consultanta politica.

DNA susține ca banii încasați de consultanții lui Tăriceanu erau o “mită cu mantă” prin care liderul ALDE își plătea cheltuielile de consultanta cu bani obținuți prin traficul de influență. Trafic realizat prin hotărâri de guvern date în folosul Microsoft și indirect al companiei austriece Fujitsu (interesant nume pentru o corporație austriacă).

Nu va încarc memoria cu nume și amănunte ale presupusei afacerii de corupție. Le veți găsi la liber pe internet în zilele și lunile următoare. Important este mecanismul și indiciile care îl pot duce pe Tăriceanu la o eventuala condamnare. Asta numai și numai dacă Tăriceanu va ajunge sa fie pus sub acuzare. Ceea ce este puțin probabil să se întâmple: Dragnea încă nu are interesul sa își pună senatorii să voteze pentru ridicarea imunității aparentului sau “partener politic”. Nu acum.

Povestea aceasta se va dovedi a fi călcâiul lui Ahile pentru Tăriceanu. Un prim călcâi, deoarece al doilea este relația acestuia cu Bogdan Buzăianu de la Energy Holding. Aici, DNA se face ca anchetează. O să explic altcândva de ce procurorii evită acesta mare afacere de corupție. Însă, oricum s-ar termina afacerea Microsoft – Tăriceanu, de acum încolo ii va umbri acestuia cariera politică, indiferent cât va mai dura ea.

Să punem acum întrebările logice.

O primă nebuloasă: ce a prestat compania lui Finkelstein pentru aparenții săi clienți- firme offshore controlate de oameni din anturajul Fujitsu Simens și din anturajul lui Tăriceanu. Atenție! Fujitsu s-a ferit sa transfere bani direct către firma de consultanta a lui Finkelstein înființată în SUA dar care opera pe conturi în Elveția. Nici în Statele Unite și nici în Elveția nu poți încasa 800 de mii de euro fără sa faci nimic în contul lor! Asta, mergând pe logica ca banii nu erau pentru Tăriceanu. Ca erau doar servicii licite între firme.

A doua întrebare. Dublata de contextul dovedit deja prin probe. Dacă Tăriceanu a primit consultanta de la grupul lui Finkelstein, de 2 milioane de dolari, cine și de unde s-au plătit acești bani? A plătit PNL? Cum ar fi normal. Tăriceanu era președintele și premierul liberalilor de atunci. A plătit altcineva, altcumva? Dacă, sa zicem din nou, ca austriecii de la Fujitsu nu ar fi dat mita prin interpuși pentru a plăti serviciile de consultanta politica.

În oricare alt caz, înafară de plata făcută de Tăriceanu personal sau de partid, plata contactului ar fi fost nelegală. O plata mascata a fost cu siguranța. Asta pentru ca Tăriceanu a primit și a beneficiat de consultanta politica timp de 13 luni, din Noiembrie 2007 pana în Decembrie 2008. Sunt lucruri dovedite. Este greu de crezut ca echipa lui Finkelstein a lucrat pe de gratis tot acest timp. În ce măsura au fost plătiți din bani de șpagă este cu totul alta poveste. Asta trebuie sa convingă DNA un complet de judecători.

După aproape 13 ani de anticorupție toți actorii sociali s-au maturizat: opinia publica, presa, procurorii, judecătorii, chiar și politicienii. De aceea toată lumea interesată se va uita cu atenție, din toate unghiurile posibile, la acest dosar Microsoft – Tăriceanu. Și va pune, indiferent de simpatii, toate întrebările necesare pentru a afla adevarul.

Cum ar fi: de ce acum acest dosar? Care va fi impactul asupra alegerilor din 2019?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *