Ministrul Agriculturii, Forin Barbu, a mers joi în comuna dâmbovițeană Lungulețu, unde legumiculturii s-au revoltat din cauza apei pentru irigații. Aceștia se plâng că nu sunt lasați să își irige culturile, în timp ce Apele Române îi acuză de furt de apă din râu, care ar pune în pericol aprovizionarea cu apă potabilă pentru București. „Apa e de la Dumnezeu, nu are de ce să fie o proprietate a statului și să fie taxată”, s-au plâns legumicultorii ministrului, care a încercat să poarte un dialog cu oamenii nemulțumiți.
„Eu totdeauna am avut dialog. Ascultați-mă! Trebuie să fim civilizați. eu ce am făcut, și știți, plata pe subvenție de la APIA s-a încasat”, le-a spus ministrul.
„Nu ne luați banii. Dați scris acuma. Dați în scris la Primărie că nu ne luați banii. Nu ne luați banii pe apă. Nu ne luați cu lugu-lugu”, au strigat oamenii supărați.
„De bla bla bla suntem sătui. Nu sunteți proprietar pe apa din România. Nici ministerul Mediului nu e proprietar pe ape. Noi vrem un lucru, să ne lăsați să irigăm fără să ne luați taxe, fără să ne grupăm în asociații. (…) Apa e de la Dumnezeu, nu are de ce să fie o proprietate a statului și să fie taxată”, spun legumiculturii nemulțumiți că au fost puși să se asocieze și să încheie contract cu Apa Nova.
Oamenii spun că de zeci de ani, își irigau culturile cu apă din Dâmbovița, la fel ca părinții și bunicii lor înainte, pentru că apa era la liber, practic.
„În sistemul de irigații național lucrurile au fost reglate. Aici sunteți persoane fizice, găsim o soluție corectă, nu trebuie să huiduim. Trebuie să facem un calcul astfel încât ecoschema să vă acopere costurile. În sistemul de irigații apa e gratuită în infrastructura principală. Nu este în sistemul de irigații aici, găsim soluții să o rezolvăm. Trebuie să găsim alternativa din care irigați aici”, le-a spus ministrul Agriculturii.
„Nu vrem să plătim noi apa, să ne ajute ca cu curentul. Că subvenția e tot de la noi. Noi n-avem de ce să plătim apa că nu e a guvernului. Fără bani apa. Că e de la Dumnezeu. Fără bani apa. Nu ne dați, că dvs. mai mulți ne luați după aceea. Nu avem nevoie de banii dvs, noi avem nevoie de apă”, au mai spus oamenii.
Deși, joi, Apele Române au transmis că situația s-a rezolvat, oamenii continuă să protesteze.
„Situaţia de la Lunguleţu s-a rezolvat. A existat un dialog între reprezentanţii Apelor Române şi fermierii de acolo. S-au stabilit mai multe principii acceptate de ambele părţi. Oamenii vor putea să-şi irige în continuare culturile. Până la 15 septembrie, se va face o listă cu cei care vor să folosească apa din Dâmboviţa şi vom semna un contract cadru în care vor fi stipulate condiţiile tehnice, programul de furnizare şi tarifele. Preţurile nu sunt deloc mari şi nu vor afecta viabilitatea economică a activităţii agricole de acolo”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Potrivit discuțiilor dintre Ministrul Agriculturii și legumicultorii din Lungulețu, s-a convenit ca până la 31 decembrie, aceștia să poată iriga fără costuri. Din 2026, vor încheia un contract cu 2-3 lei pe 1000 de m³, cu Apele Române, dar cu 50% decontare de costuri pe energie si combustibil. Contract doar daca vor acest decont.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News