Skip to content
Politică

”Fără femei în funcții publice”: Progresiștii de la USRPLUS și politica misogină de la vârful statului

Sunt și femei în USRPLUS, doar că stau în rândul 2 sau 3 (Inquam Photos / Ilona Andrei)
" "

Cel mai progresist partid din România, dacă nu chiar singurul, USRPLUS, nu a promovat nicio femeie în Guvernul Cîțu, deși s-a declarat mereu un susținător al egalității de gen. Mai mult, Dacian Cioloș, unul dintre copreședinții USRPLUS este și președintele Renew Europe, grupul progresist din Parlamentul European pentru care cotele de gen sunt atât de importante încât le interpretează matematic. Emmanuel Macron, de pildă, și el parte din Renew Europe cu partidul său En Marche, s-a lăudat cu un guvern compus din exact 15 femei și 15 bărbați.

Dan Barna și Dacian Cioloș nu au, aparent, nicio scuză pentru politica misogină din ultima perioadă. Nu pot invoca lipsa resursei umane, pentru că în USRPLUS sunt multe femei care pot ocupa cu brio funcții importante în stat. Cristina Prună, de exemplu, ar fi putut fi o opțiune cel puțin la fel de bună pentru Ministerul Economiei în locul lui Claudiu Năsui. Sau, la fel de bine, Cosette Chichirău. De asemenea, Ana Ciceală putea fi o alegere mai inspirată pentru postul de viceprimar al Capitalei, față de necunoscutul Horia Tomescu sau chiar față de propunerea originală, Vlad Voiculescu.

" "
" "

USRPLUS se apară: Nu suntem partid progresist

Contactat de PS News, purtătorul de cuvânt al USRPLUS, Ionuț Moșteanu, a respins din start ideea că partidul său ar fi unul progresist.

”USRPLUS este un partid de centru dreapta modern. Asta s-a stabilit și printr-un referendum intern și se poate vedea și din  platforma program cu care am candidat la parlamentare.

În final, pe cele șase posturi guvernamentale am ales cei mai buni oameni, și de asta sunt cel mai sigur, că sunt cei mai buni în acea poziție”, a declarat Ionuț Moșteanu.

”Paritate pe listele electorale”

Mihaela Miroiu, profesoară de științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, teoreticiană și militantă feministă, spune că ”cei din USRPLUS au greșit de la început ca strategie” în privința egalității de gen.

”În teritoriu stau ceva mai bine, dar într-adevăr mi se pare că din păcate și ei au căzut în capcana unei politici care a fost defectuoasă din punctul acesta de vedere.

Îi cunosc destul de bine pe cei de la PLUS, știu că sunt departe de a fi misogini sau să caute discriminări cu lumânarea. Nu asta a fost intenția lor, dar din păcate este o consecință a lipsei de anticipare a unei asemenea probabilități. Eu am făcut odată pentru ei, într-o echipă de experți, o selecție după votul popular pentru europaralamentare și știu că a fost foarte dificil să găsești femei echivalente cu bărbații, pe criterii legate de experiența trecută în funcție de conducere, și atunci intri într-un cerc vicios.

Din această cauză cred că este obligatoriu să se modifice legea electorală și să existe paritate în listele electorale, pentru ca partidele să știe de la început că trebuie să recruteze femei bune, competente, care să se formeze pe poziții de decizii.

Țara asta trebuie reprezentată în toate pozițiile de decizie publice și de către femei, dar nu poți să rămâi în cercul vicios. Trebuie să faci politici afirmative pentru femei, altfel nu va merge”, spune Mihaela Miroiu.

Întrebată dacă sunt șanse ca situația actuală să se schimbe, profesoara răspunde: „Numai dacă va exista o asemenea prevedere legislativă care va interzice partidelor să își depună altfel listele, atât, nu cred în nimic altceva”.

Ce spune legea

În guvernul actual este o singură femeie ministru, Raluca Turcan de la PNL, ceea ce situează România pe ultimul loc în Europa la acest capitol. Bulgaria stă mult mai bine decât noi, cu o prezență feminină de 42% în aparatul guvernamental, iar în țări precum Franța, Belgia, Suedia sau Finlanda procentajul femeilor în guvern este de 50% sau chiar mai mare.

Deși nominalizările miniștrilor par exclusiv la latitudinea partidelor, legislația din România obligă la respectarea egalității de șanse între femei și bărbați.

Astfel, potrivit articolului 16 din Constituția României, ”funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.”

De asemenea, Legea 202 privind egalitatea de șanse între bărbați și femei spune așa:

–  Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi
la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.
– Prevederile alin. (1) se aplică şi la nominalizarea membrilor şi/sau participanţilor în orice consiliu, grup de experţi şi alte structuri lucrative manageriale şi/sau de consultanţă.

– Încălcarea prevederilor legii 202 atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate. Aamenzile contravenționale sunt de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.

Mai mult, la nivel european, există Angajamentul strategic pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați 2016-2019, care vine în completarea Pactului european pentru egalitatea de gen 2011-2020.

Turcan: Îmi pare rău că sunt singura femeie din Guvern

Singura femeie din Guvernul Cîțu, Raluca Turcan, recunoaște că se simte destul de stingheră în Palatul Victoria, dar admite că s-a convins destul de repede că ”politica nu e nici pe departe despre egalitatea de gen”.

Îmi pare rău că sunt singura femeie din Guvern și îmi pare rău că sunt singura succesoare a unei femeie în funcția de ministru. M-am convins, poate încă o dată, că politica nu e nici pe departe despre egalitatea de gen. Iau prezența mea în această poziție ca pe o provocare, mai ales că în subordinea Ministerului Muncii este și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, unde chiar astăzi am avut o discuție cu președinta să vedem ce putem face pentru îmbunătățirea cotelor de gen, a reprezentativității de gen în funcții cheie, chiar și în politică”.

Referindu-se la felul în care au decurs negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului, Raluca Turcan a precizat: ”Am avut o regulă în momentul în care am întemeiat această coaliție, și anume că partidele nu exprimă obiecții în legătură cu propunerile de minișltri pe care le realizează partenerii de coaliție, bineînțeles, dacă nu încalcă anumite principii bătute în cuie legate de integritate, de profesionalism și de competență pentru pozițiile cheie. Chiar și așa, în PNL ar mai fi fost loc de doamne în funcții de ministru, cu siguranță.

Femeile din guvernele României

Subreprezentarea femeilor în guvernele României nu este un lucru nou. Au fost cabinete în care nu a activat niciun ministru femeie, de exemplu guvernele Petre Roman I și II (26 decembrie 1989-16 octombrie 1991), Guvernul Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992), Cabinetul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 30 martie 1998) sau Executivul Radu Vasile (17 aprilie 1998- 22 decembrie 1999).

De asemenea, au existat cabinete cu o singură femeie în componență, Guvernul Nicolae Văcăroiu (19 noiembrie 1992-11 decembrie 1996), Călin Popescu Tăriceanu II (5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008) și Mihai Răzvan Ungureanu (9 februarie 2012 – 7 mai 2012).

La polul opus se află Cabinetul Viorica Dăncilă, de altfel prima femeie prim-ministru din istoria României, în care au activat 10 doamne ministru: Grațiela Gavrilescu, Ana Birchall, Carmen Dan, Ramona Mănescu, Sorina Pintea, Ecaterina Andronescu, Lia Olguța Vasilescu, Rovana Plumb, Ioana Bran și Natalia Intotero.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *