Skip to content
Economie

Farsa majorării pensiilor cu 10%. Analist: În termeni reali, pensionarii pierd bani

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul PNL – PSD – UDMR pare să fi ajuns la un consens în ceea ce privește creșterea pensiilor și a salariilor. Social-democrații sunt printre cei mai vehemenți în dorința de crește pensiile cu 10% și salariul minim la 3.000 de lei brut. Totuși, pentru a pune în aplicare acest plan, coaliția de guvernare trebuie să rezolve mai multe probleme.

Impactul asupra economiei

Cel mai important aspect este impactul acestei măsuri asupra unei economii aflate deja sub presiunea inflației. Guvernul alocă deja bani de la buget în câteva scheme de compensare și plafonare. O eventuală creștere a salariilor și pensiilor ar pune noi presiuni pe bugetul de stat. Economistul Valentin Ionescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre impactul asupra bugetului de stat al unei astfel de măsuri.

„În primul rând, majorarea este sub rata inflației din acest an și din anul viitor, ceea ce înseamnă că în termeni reali, pensionarii pierd bani. Pe de altă parte, statul nu are resurse mari în acest moment. O majorare cu 10% a pensiilor înseamnă o cheltuială suplimentară de 9,976 miliarde de lei, ceea ce crește sarcina de plată a statului la aproximativ 109,7 miliarde de lei, comparativ cu 99,764 miliarde de lei. Problema cheie aici este cu cât va crește deficitul în fondul public de pensii ca urmare a unei astfel de măsuri”, a explicat analistul.

Valentin Ionescu/ Profit.ro

Potrivit Articolului 102 din legea 263/2010 care vorbește despre calculul pensiilor, „valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent”. Cu alte cuvinte, atunci când se calculează punctul de pensie, guvernanții sunt obligați să țină cont de rata inflației, iar pensiile trebuie să fie corelate cu această rată.

Pe fondul crizei energetice și a războiului din Ucraina, inflația a crescut într-un mod galopant în majoritatea statelor europene. În România, în luna august, inflația ajunsese la 15,3%, potrivit datelor INS și nu dădea semne că s-ar opri aici. Majoritatea economiștilor avertizează că rata inflației va continua să crească lună de lună până la finalul anului. În acest context, o majorare a pensiilor cu 10% ar putea fi insuficientă, de  vreme ce ea nu ar fi corelată 100% cu inflația.

Obiectivele din PNRR

O altă dilemă este legată de promisiunile făcute în PNRR. În acest document guvernanții și-au asumat un angajament, anume că nu vor cheltui mai mult de 9,4% din bugetul național pentru pensii. Așa cum arăta și liderul UDMR, Kelemen Hunor, România s-ar încadra în această cifră doar dacă ar rezolva problema pensiilor speciale. Totodată o mărire a pensiilor ar putea duce la o depășire a cheltuielilor prevăzute în PNRR, lucru care ar putea la rândul său să ducă la un blocaj privind alocarea banilor europeni. Cu alte cuvinte, pentru a mări pensiile, liderii coaliției vor trebui să ia în calcul nu doar rata inflației, ci și promisiunile făcute în PNRR.

 

1 comentariu la “Farsa majorării pensiilor cu 10%. Analist: În termeni reali, pensionarii pierd bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *