Skip to content
Politică

Fața nevăzută a tehnocraților. Guran: Biriș a scăpat de sub control!

antena3.ro

Jurnalistul Moise Guran comentează situația controversată creată de proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal.

CITIȚI ȘI: UPDATE Scandal pe contribuțiile sociale: MFP nu își asumă modificările Codului Fiscal

CITIȚI ȘI: Biriș ne ia de fraieri în scandalul ordonanței: Nu ați înțeles bine!

În acest sens, Guran atrage atenția că un astfel de proiect important trebuie lucrat altfel, prin consultări cu patronatele, sindicatele și jurnaliști din sfera economică.

Mai mult, jurnalistul subliniază că acest demers este neconstituțional, pentru că, explică el – „Constituția interzice explicit emiterea de ordonanțe de urgență în domeniul legiferării drepturilor fundamentale, iar dreptul la muncă/salariu exact asta este.

Guran a enumerat punctele exacte din proiect, trimise premierului Dacian Cioloș, și arată că nu era precizată în document nicio măsură cu privire la contribuții și trecerea poverii de pe angajator pe angajat: Cam asta știa Guvernul că face ministerul de Finanțe. Și cred că nici ministrul Anca Dragu nu știa mai mult”.

În acest context, analistul economic se întreabă cum a ajuns Gabriel Biriș să transmită o ciornă a acestei ordonanțe la presă și subliniază că ambițiile sale în legătură cu plafonarea CAS au fost „scăpate de sub control”.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului economic:

„A luat pe toată lumea prin surprindere, inclusiv, cred, pe premier. Apariția unui proiect de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Fiscal, se lucrează altfel. La modificarea trecută, ministerul de Finanțe a lucrat cu patronatele, cu sindicatele, chiar și cu noi, jurnaliștii din presa economică. Nu că am fi deștepți, dar ca să nu sărim ca proasta din baie și să inflamăm poporul când om auzi prima dată de astfel de modificări. Te gândești, te documentezi, apoi faci o analiză de bună credință, dacă ești de bună credință. Așa se face atunci când vrei să aduci modificări asupra taxelor și impozitelor pe care oamenii le plătesc. Și ghici ce? Eu unul (probabil și alți jurnaliști) am fost consultat și de data asta, atâta doar că pe un alt proiect decât cel apărut azi în presă.

Cine îl cunoaște pe Gabriel Biriș îi cunoaște și ambiția (uneori exaltată) dar îi mai cunoaște și proiectele. Între care unul, de vreo cinci ani, prin care susține plafonarea contribuțiilor de asigurări la cinci salarii medii. Interesant, nu zic nu, ideea lui Biriș (devenită se pare obsesie) este aceea că numeroase salarii mari sunt plătite altfel decât pe cartea de muncă, iar dacă ar plafona contribuțiile la cinci (principiu corect, căci și pensiile sunt plafonate) atunci managerii de firme, bancherii și mai știu eu cine, și-ar trece salariile pe cartea de muncă, de pe PFA, de exemplu.

OK, atâta doar că ceea ce a apărut în presă nu era doar o balansare a CAS dinspre firmă spre persoana fizică (mărind sarcina fiscală a unui PFA, dar relaxând costurile salariale ale unei firme), era și plafonarea aia pe care o tot susține Biriș. Cum am citit, imediat mi-a picat fisa!

Modul de aplicare, e cel puțin o inovație juridică (ca să nu zic direct elucubrație)… prin Ordonanță de Urgență statul intervine în contractul dintre patron și angajat, majorând salariul brut cu creșterea CAS pe angajat! Pfuiii! Lasă faptul că în sine modificarea Codului Fiscal prin Ordonanță e nerecomandată și, mai ales, de azi pe mâine, dar Constituția interzice explicit emiterea de ordonanțe de urgență în domeniul legiferării drepturilor fundamentale, iar dreptul la muncă/salariu exact asta este. De modificarea cuantumului salarial prin OUG eu n-am mai auzit până acum, încă îmi fac cruce și mă întreb dacă eu sunt prost sau altcineva”.

CITIȚI ÎNTREAGA POSTARE AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *