Skip to content
" "
Politică

FBI avertizează: Grupări teroriste pot crea bombe ascunse în laptopuri

http://www.sursazilei.ro
" "

Potrivit testelor făcute de FBI, serviciile americane de informaţii şi forţele de ordine cred că grupările teroriste și organizaţia Stat Islamic au dezvoltat metode inovative de a amplasa explozibili în dispozitive electronice care pot trece nedectate la cele mai comune controale de pe aeroporturi.

Teama autorităţilor este alimentată şi de informaţii care sugerează că teroriştii au obţinut echipamente de securitate sofisticate, similare celor de pe aeroporturi, pentru a testa cum să ascundă în cel mai eficient mod explozibili în laptopuri şi în al dispozitive electronice, scrie CNN, citat de news.ro.

 

În urma unei serii de teste realizate anul trecut, FBI a conchis că bombele ascunse în laptopuri ar fi mult mai dificil de detectat de scannerele de pe aeroporturi decât versiuni precedente produse de grupările teroriste. Testele FBI s-au concentrat pe anumite modele de scannere, care sunt aprobate de Administraţia pentru Securitatea Transporturilor şi care sunt folosite în SUA, dar şi în restul lumii.

Când administraţia SUA a impus interdicţia vizând electronicele în cabină, oficiali apropiaţia dosarului au declarat pentru CNN că se temeau că teroriştii au descoperit metode pentru a ascunde explozibilii în compartimentele pentru baterie. Însă noile informaţii arată că genişti care lucrează pentru Statul Islamic şi pentru grupări teroriste reuşesc să ascundă dispozitivele explozibile suficient de bine încât laptopul să şi funcţioneze suficient timp pentru a trece de controalele de pe aeroporturi.

 

Luna trecută, Departamentul american pentru Securitate Internă a a decis să le interzică pasagerilor unor companii aeriene din opt ţări predominant musulmane să aducă în bagajul de mână dispozitive electronice mari, precum laptopuri, tablete sau camere video.

Companiile aeriene vizate de decizia SUA sunt Royal Jordanian, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates şi Etihad Airways.

A doua zi, Marea Britanie a luat o măsură similară,vizând şase ţări cu populaţie majoritar musulmană.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *