Skip to content
Internațional

FDA a autorizat doza ”booster” a vaccinului Pfizer-BioNTech pentru adolescenţii din grupa 12-15 ani

fortune.com

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat luni utilizarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru adolescenţii din grupa de vârstă 12-15 ani şi a redus, totodată, intervalul de administrare pentru toate dozele de supra-rapel („booster”) de la şase luni la cinci luni după finalizarea schemei iniţiale de imunizare.

Doza „booster” a vaccinului Pfizer-BioNTech autorizată pentru adolescenţii din această grupă de vârstă are aceeaşi concentraţie (30 micrograme) ca dozele folosite în cadrul schemei iniţiale de vaccinare, au precizat cele două companii. În urmă cu câteva luni, FDA a autorizat deja folosirea dozei „booster” a serului Pfizer-BioNTech pentru vaccinarea persoanelor de peste 16 ani, potrivit DPA. De asemenea, vaccinul Pfizer-BioNTech este deja autorizat pentru a fi utilizat ca doză „booster” pentru persoanele de peste 18 ani care s-au vaccinat în schema iniţială cu un ser diferit.

Tot luni, agenţia americană a autorizat cea de-a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani care au o imunitate compromisă, informează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Decizia FDA a fost luată în contextul în care numărul global al cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni din cauza variantei Omicron, iar autorităţile sanitare au avertizat că această variantă extrem de transmisibilă ar putea copleşi sistemele de sănătate din multe ţări.

„În baza analizei FDA a datelor disponibile în prezent, doza ‘booster’ a vaccinurilor autorizate poate contribui la asigurarea unei protecţii mai bune atât împotriva variantei Delta, cât şi împotriva variantei Omicron”, a declarat Peter Marks, directorul Centrului pentru Evaluări şi Studii Biologice din cadrul FDA.

„În special, varianta Omicron pare să fie uşor mai rezistentă la nivelurile de anticorpi produşi în urma schemei iniţiale de vaccinare cu dozele serurilor actuale”, a adăugat expertul american.

Experţii FDA au spus că au analizat datele medicale obţinute în condiţii reale în campania de imunizare din Israel, inclusiv datele de siguranţă colectate de la peste 6.300 de adolescenţi din grupa de vârstă 12-15 ani care au primit o doză „booster” a vaccinului Pfizer-BioNTech la cel puţin cinci luni după completarea schemei iniţiale de vaccinare, ce constă în administrarea a două doze.

După administrarea dozelor „booster”, nu au fost raportate cazuri noi de inflamaţii cardiace în rândul acestor adolescenţi, a precizat FDA. Agenţia americană a precizat că administrarea dozelor „booster” la cinci luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare, în loc de şase luni, ar putea oferi o protecţie mai bună şi mai timpurie împotriva variantei Omicron.

Datele ştiinţifice examinate de cercetători independenţi (procedura peer-review, n.r.) de la mai multe laboratoare indică faptul că doza „booster” a vaccinului Pfizer-BioNTech îmbunătăţeşte considerabil nivelurile de anticorpi şi poate să neutralizeze varianta Omicron, a adăugat FDA.

Două doze ale acestui vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager au o eficienţă de aproximativ 35% împotriva riscului de infectare cu varianta Omicron, însă doza „booster” restaurează nivelul de protecţie la 75%, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), în baza unor date medicale obţinute în Africa de Sud şi Marea Britanie.

Companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat luni că şi-au atins obiectivul de a livra 1 miliard de doze cu vaccinul lor anti-COVID-19 în ţări cu venituri mici şi medii în anul 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *