Potrivit Ministrului Mediului, Mircea Fechet, unele comunități au o performanță excelentă în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, în timp ce altele încă mai au progrese de făcut în această privință. Cu toate acestea, el a subliniat că suntem pe drumul cel bun în acest domeniu.
Mircea Fechet a prezentat marţi, la finalul campaniei „Reciclăm în România” câteva rezultate ale acesteia.
„Din datele pe care le avem putem să spune că a noastră campanie a ajuns la opt milioane de români pe televizor. De asemenea, şase milioane de utilizatori ai reţelelor de socializare au avut acces la campania noastră şi am avut un clip de succes care a înregistrat nu mai puţin de 1,5 milioane de vizualizări. În puncte procentuale observăm în urma interviurilor şi a cercetării sociologice pe care am realizat-o la încheierea acestei campanii că ne-am atins obiectivul, românii declară astăzi faţă de începutul campaniei, acum un an, că în proporţie de 68% separă sticla, în proporţie de 54% colectează hârtia şi cartonul separat şi în proporţie de 74% colectează plasticul separat. Asta înseamnă că faţă de prima cercetare sociologică numărul celor care declară că au acest obicei de a colecta separat a crescut cu şase la sută la plastic, cu 15% la sticlă şi cu 10% la hârtie şi carton”, a declarat ministrul Mediului.
El a menţionat că a constatat că sunt comunităţi alăturate care gestionează în mod diferit problema deşeurilor.
„Participând la cinci sau şase astfel de întâlniri din cele opt, cred că două am ratat, am concluzionat faptul că judeţe alăturate sau comunităţi alăturate gestionează într-un mod foarte diferit deşeurile şi cu nişte cifre foarte diferite. În timp legea e aceeaşi pentru toată lumea, avem aproape 100 de acte normative care reglementează într-un fel sau în altul gestionarea deşeurilor, am constatat că între două comunităţi alăturate sau între două judeţe alăturate cifrele pot să difere în mod semnificativ. Există comunităţi care îşi fac foarte bine treaba, la fel cum există comunităţi care mai au mult de lucrat la acest capitol”, a explicat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului consideră că România se află pe drumul cel bun în privinţa reciclării deşeurilor.
„Concluzionez spunând că suntem pe drumul cel bun. Dacă privim în urmă zece ani sau mai mult constatăm că am pornit de la multe situaţii unde nici nu exista serviciul de salubrizare, judeţe întregi sau comunităţi întregi unde fiecare cetăţean care produce gunoi şi toată lumea produce gunoi se descurca aşa cum putea, se debarasa aşa cum putea de deşeurile respective. De acolo am pornit iar astăzi discutăm nu doar despre încheierea celei mai mari campanii de conştientizare, dar discutăm de miliarde de euro care s-au investit în managementul integrat de deşeuri din România şi de alte miliarde de euro ce urmează a se investi, fie că discutăm despre PNRR, fie că discutăm despre digitalizarea insulelor ecologice în care fiecare cetăţean va putea să participe în mod activ, să fie identificat atunci când participă activ la colectarea separată a deşeurilor, fie că discutăm despre centre de acord voluntar de deşeuri şi vom investi 1,2 miliarde de euro la aceste două investiţii”, a mai transmis Mircea Fechet.
El a reamintit că din data de 30 noiembrie România va avea al doilea cel mai mare sistem de garanţie returnare din Europa.
„Îmi propun şi astăzi să reamintesc tututor că începând cu 30 noiembrie România va avea al doilea cel mai mare sistem de garanţie returnare din Europa. Este vorba de acel sistem unde după ce consumi băutura pe care ai cumpărat-o de la un magazin, că e apă, că sunt băuturi carbogazoase, bere, returnezi acel ambalaj magazinului şi îşi recuperezi garanţia de 50 de bani aşa cum se întâmplă în Germania, în statele evoluate din acest punct de vedere din Vestul Europei şi prin acest instrument ne propunem să deviem de la depozitare aproape şapte miliarde de recipiente în fiecare an”, a menţionat Mircea Fechet.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News