Skip to content
Economie

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: Ne pregătim pentru a ne asigura că nu vom întâmpina nicio întrerupere a aprovizionării

Facebook

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) anunţă că mediul volatil din această perioadă este un factor de risc important pentru furnizorii de energie, iar companiile din sector se pregătesc pentru a se asigura că nu vor întâmpina nicio întrerupere a aprovizionării. Cu toate acestea, perspectiva unor schimbări haotice ale cadrului de reglementare este un risc care poate declanşa schimbări dramatice la nivelul jucătorilor din piaţă, arată federaţia.

Mediul volatil din această perioadă este un factor de risc important pentru furnizorii de energie. Luăm în considerare toate potenţialele scenarii, ne pregătim şi planificăm soluţii pentru a ne asigura că nu vom întâmpina nicio întrerupere a aprovizionării. Cu toate acestea, perspectiva unor schimbări haotice a cadrului de reglementare este un risc care poate declanşa schimbări dramatice la nivelul jucătorilor din piaţă„, spune Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

Ea afirmă că politicile publice de intervenţie trebuie aplicate în aşa fel încât să nu compromită stabilitatea financiară a companiilor de furnizare de gaze naturale şi energie electrică. „Într-o piaţă extrem de volatilă în această perioadă, care s-ar putea accentua în funcţie de tendinţele de temperatură în această iarnă, furnizorii sunt cei care asigură alimentarea cu energie şi îşi asumă riscurile de achiziţie a energiei„, arată ACUE.

Pieţele de gaze naturale şi de energie electrică se confruntă cu o situaţie fără precedent, la nivel european şi local. Preţurile angro pe bursele europene de energie au atins un record istoric în ultimele săptămâni, de aproximativ zece ori mai mare decât nivelul de acum un an.

Se pare că există o confuzie generalizată conform căreia companiile de furnizare, în principal cele care fac parte din grupuri care desfăşoară activităţi diferite în lanţul valoric al energiei, beneficiază de contextul creşterii preţurilor. Furnizorii cumpără ceea ce este disponibil pe piaţă. Preţurile de achiziţie la care furnizorii cumpără gazele naturale şi energia electrică au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii”, adaugă Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

Toate pieţele europene se confruntă cu această situaţie, spune ea. Prin recomandările publicate recent, Comisia Europeană identifică un pachet de măsuri pe care statele membre îl pot implementa pentru a face această iarnă cât mai suportabilă pentru consumatorul casnic şi pentru cel industrial.

„Sunt preferate intervenţiile directe din alte surse, cum ar fi scutirile temporare de la impozite şi taxe – scutiri sau scăderi de TVA, accize, plata certificatelor verzi, contribuţii pentru cogenerare. Plafonarea preţului la consumatorul final nu se regăseşte printre recomandările comisiei. Este legitim ca autorităţile să ia măsuri de intervenţie. Extinderea numărului de beneficiari pentru pachetul consumatorilor vulnerabili şi compensarea suplimentară a facturilor pentru gospodării, în perioada sezonului rece, sunt măsuri binevenite„, spun reprezentanţii ACUE.

Federaţia ACUE consideră că măsurile suplimentare trebuie să fie ţintite şi puse în aplicare în aşa fel încât să nu înrăutăţească mediul de investiţii, funcţionarea pieţei şi siguranţa în aprovizionare. „Orice acţiune de intervenţie trebuie să se realizeze în mod echitabil pentru toţi participanţii la piaţă şi să nu creeze dezechilibre majore, mai exact acumularea sau îngreunarea recuperării pierderilor la nivelul furnizorilor. Dispunerea de măsuri care vizează strict furnizorii este disproporţionată faţă de rolul acestora pe lanţul valoric„, arată ACUE, potrivit News.ro.

De asemenea, orice acţiune de intervenţie trebuie să fie ţintită şi pusă în aplicare în aşa fel încât să nu înrăutăţească funcţionarea pieţei şi siguranţa în aprovizionare. „Furnizorii plătesc în avans energia ce urmează să fie furnizată clienţilor. Într-un context marcat de creşterile accelerate ale preţurilor de achiziţie, facturile reflectă evoluţia acestor costuri. Blocarea furnizorilor de a-şi recupera costul real cu achiziţia ar pune companiile de furnizare în situaţia de a înregistra pierderi şi de a nu mai putea asigura sursele de finanţare necesare achiziţiei de energie„, menţionează ACUE.

Mai mult, o acţiune de intervenţie trebuie aibă drept scop protejarea drepturilor consumatorilor şi nu schimbarea cadrului de reglementare, ceea ce ar putea duce la o discriminare privind drepturile şi obligaţiile jucătorilor de pe piaţa de energie.

O intervenţie publică în formarea preţurilor la furnizori este de natură a periclita echilibrul întregului sistem energetic. Instituirea unor măsuri precum blocarea reflectării costurilor de achiziţie a energiei în preţurile finale va pune companiile de furnizare în imposibilitatea de a susţine financiar costurile cu achiziţia energiei. Efectul predictibil al unei astfel de măsuri este amânarea sau încetarea plăţilor către producători, transportatori şi distribuitori şi, implicit, falimentul furnizorilor. O astfel de situaţie ar genera perturbări majore în întregul sector energetic, iar falimentul inerent al unor companii de furnizare va atrage după sine creşteri şi mai mari de preţuri la consumatoii finali, cărora li se vor aplica preţurile practicate de Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI), adică cel mai mare preţ din piaţă„, arată ACUE.

Din aceste considerente, Federaţia ACUE atrage atenţia că orice intervenţie care poate duce la punerea în pericol a stabilităţii financiare a furnizorilor poate avea consecinţe critice, generând dezechilibre majore pe piaţa angro, o presiune şi mai mare pe preţurile la consumatorul final, pierderea unor locuri de muncă şi, implicit, mai puţine venituri la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *