Federația Patronatelor din Industria Ospitalității vrea reînființarea Ministerului Turismului

Sursa foto: Federația Patronatelor din Industria Ospitalității

Un Minister al Turismului este o necesitate pentru Romania, va aduce rezultate financiare după primele 6 luni şi poate fi tratat ca o investiţie, consideră Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FPIOR). Potrivit unui comunicat al organizaţiei, industria ospitalităţii susţine, în acest moment, 348 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial şi 400.000 la nivel naţional. Industria turismului românesc contribuie acum cu peste 5% la PIB şi are nevoie de un minister distinct, transmite Agerpres.

“Este vitală reprezentativitatea ospitalităţii şi a turismului în guvern, precum şi o strânsă colaborare interministerială cu Ministerul Turismului. Vorbim despre o industrie care creează sute de mii de locuri de muncă pentru români, peste 100 de miliarde de lei în prezent şi despre un domeniu care are un potenţial extraordinar de creştere. Creştere de care ne vom bucura cu toţii, indiferent în ce domenii lucrăm”, a declarat Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR, citat în comunicat.

La rândul său, Răzvan Baltă, preşedinte HORECA Botoşani, crede că acesta va fi un minister ce va aduce rezultate financiare imediat. “O atenţie sporită asupra turismului va avea efecte imediate, iar costurile aferente vor deveni nesemnificative raportat la veniturile suplimentare obţinute. O creştere şi o dezvoltare a turismului se reflectă imediat şi în industrii conexe HORECA, cum sunt industria alimentară sau industria transporturilor dar şi prestări servicii”, a explicat Baltă.

Secretarul general FPIOR, Corina Martin, consideră că este necesar un minister dedicat sau o Autoritate naţională direct subordonată premierului României care să lucreze cu reprezentanţii industriei, pentru a asigura stabilirea şi implementarea unei Strategii naţionale a Turismului românesc şi un plan de marketing şi de promovare eficient pentru destinaţia România.

Potrivit directorului executiv FPIOR, Călin Cozma, costurile pentru un astfel de minister se pot amortiza în 6 luni, apoi se va intra pe profit, imediat ce România atrage turişti.

“Trendul de creştere a industriei ospitalităţii este unul global. În septembrie, Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC) a publicat un raport care arată că, în 2024, contribuţia industriei călătoriilor la PIB-ul mondial va ajunge până la 11.100 miliarde de dolari şi că sectorul va fi responsabil pentru 10% din PIB-ul global”, se mai precizează în comunicatul citat.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: