Skip to content
Politică

Federaţia pentru protecţia animalelor şi mediului cere printr-o petiție online demiterea ministrului Mediului, Costel Alexe

Inquam Photos / George Calin

Federaţia pentru protecţia animalelor şi mediului, FPAM, a lansat o petiţie online pentru demiterea de urgentă a ministrului Mediului, Costel Alexe, susţinând că deciziile acestuia „ par mai degrabă a fi îndreptate împotriva mediului, a siguranţei şi sănătăţii cetăţeanului”.

Ministrului i se reproşează poluarea din Capitală şi faptul că „ tocmai a aprobat uciderea a 25.000 de căprioare”, scrie adevarul.ro.

Proasta gestionare a problemei arderilor de deşeuri toxice în zona Bucureşti-Ilfov în perioada martie-aprilie 2020. Deşi pe site-ul Gărzii de Mediu au fost înregistrate zeci de reclamaţii cu privire la calitatea aerului şi locuitorii din judeţul Ilfov au reclamat în număr mare un miros puternic de cauciuc sau plastic ars, domnul Alexe a închis cazul declarând în data de 8 aprilie că a fost un incediu de vegetaţie şi dejecţie animală uscată, fără să aibă la bază concluziile nici unei anchete.

Rezultatele unei anchete nu au fost publicate nici până în prezent, iar arderile de substanţe toxice cu potenţial nociv asupra sănătăţii populaţiei au fost astfel muşamalizate. Cum mai este respectat dreptul constituţional al cetăţeanului la un mediu sănătos în condiţiile în care un ministru al Mediului contrazice zeci de mărturii referitoare la miros de plastic ars fără să dispună nici o anchetă în acest sens? Se pare că pentru actualul ministru, din păcate, interesele importatorilor de deşeuri toxice şi muşamalizarea acţiunilor lor criminale sunt mai importante decât sănătatea publică şi calitatea aerului”, se arată în petiţia online lansată de către Federaţia pentru protecţia animalelor şi mediului, FPAM.

Apoi i se reproşează problema defrişărilor ilegale şi un recent ordin de ministru prin care a fost aprobată o nouă cotă de vânătoare pentru căprioare

În conferinţa de presă pe care a susţinut-o în data de 14 aprilie 2020, dl Alexe a afirmat că toate imaginile cu transporturi de lemn tăiat ilegal care circulă pe teritoriul României fac parte dintr-o campanie de fake news, uitând însă să precizeze că România exportă 5 milioane de metri cubi de cherestea pe an şi că în luna februarie a acestui an, Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri.

O altă dovadă de incompetenţă şi rea-voinţă din partea actualului ministru al Mediului este Ordinul nr. 997/2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia căprior pentru perioada aprilie 2020-14 aprilie 2021.

Încă de la publicarea proiectului, noi l-am informat pe dl. Ministru că în forma propusă, proiectul nu ia în calcul faptul că în România ne bucurăm încă de un lanţ trofic complet, iar surplusul de populaţie de cerb se reglează pe cale naturală. Totodată, proiectul nu ţine seama nici de faptul că în localităţi se vor produce pagube, în lipsă de hrană. Situaţie care, deşi pune în pericol siguranţa cetăţenilor, va fi pe placul asociaţiilor de vânătoare, care vor cere derogări şi pentru uciderea altor specii protejate. România nu trebuie să se rezume la împuşcarea animalelor al căror habitat a fost distrus chiar de Statul Român, prin semnarea unor contracte păguboase, contrare interesului şi siguranţei naţionale, cu unele companii străine.

În elaborarea acestui proiect, Ministerul Mediului nu a cerut părerea specialiştilor, Academiei Române ori asociaţiilor pentru protecţia mediului. Este inadmisibil, din punctul nostru de vedere, ca vânătorii, care încasează până la 8.800 de euro pentru împuşcarea unui exemplar de căprior, să propună „cotele de recoltă” la specia căprior! Iar cotele de recoltă să fie stabilite exclusiv de personalul gărzilor forestiere, care şi-a dovedit atâţia ani incapacitatea în îndeplinirea propriilor atribuţii şi a cărui incompetenţă şi complicitate cu grupuri de interese criminale au dus la deşertificarea pădurilor României!

În forma actuală, acest Ordin încalcă:

– Art. 5 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Ministerului Mediului, Art. 35 din Constituţia României, ”Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic” şi Art. 3 lit. m din Legea 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Având în vedere că deciziile ministrului Costel Alexe, influenţate de interesele unor grupuri economice în detrimentul cetăţeanului, pun în pericol patrimoniul natural al ţării, sănătatea publică şi siguranţa naţională, vă rugăm să îl demiteţi de urgenţă din fruntea Ministerului Mediului”, se arată în petiţia FPAM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *