Skip to content
Politică

Federaţia Sindicală Hermes: Domeniul cercetării ştiinţifice este în derivă

federatiahermes.ro

Federaţia Sindicală Hermes din învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică a transmis joi că domeniul cercetării este în derivă şi şi-a pierdut scopul, fiind folosit ca „armă politică în disputa dintre palate” şi acuză Biserica Ortodoxă Română (BOR) că obţine încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, „în afară oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului”. De asemenea, reprezentanţii federaţiei spun că cei care gestionează fondurile pentru proiectele de cercetare sunt “exponenenţi de frunte ai flagelului PSD”, iar liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, fosta sa soţie, Bombonica Prodanca, şi fostul ministrul a Educaţiei Adrian Curaj participă în mai multe contracte individuale de muncă simultan şi încasează 7.000 de euro net lunar.

“Domeniul cercetării ştiinţifice este în derivă, cercetarea şi-a pierdut scopul, este folosită recent ca armă politică în disputa dintre palate. Cercetarea romanească a fost injosită pană la nivelul la care politicienii se consideră specialişti ai cercetării. Guvernele succesive P.S.D. au reuşit în 2 ani să izoleze decizia administrativă de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publică în cadru oficial”, a tranmis Federaţia Sindicală Hermes printr-un comunicat de presă.

Federaţia susţine că Ministerul Cercetării şi Administraţia Prezidentială folosesc subiectul bugetului cercetării cu intenţia unei “răfuieli politice”, astfel că ambele tabere urmăresc “interese ascunse ale grupărilor politice”.

De asemenea, sindicaliştii din cercetare spun că la mijloc sunt prinşi cercetătorii, care sunt “izolaţi într-un sistem închis, guvernat de analfabeţi funcţionali, de impostură stiintifică şi de umbrele a ceea ce ar trebui să fie liderii sindicali. Aşa arată imaginea cercetării anlizată din interior”.

Cercetătorii acuză faptul că au intrat în vizorul Bisericii Ortodoxe Române şi reclamă faptul că Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultură de la Buzău a fost deposedată de 12 hectare de teren “prin minciună şi inselătorie, de către Episcopia Buzăului şi a Vrancei, drept mită electorală plătită de PSD.

“În aceste zile, B.O.R. obţine, în urmă presiunilor, încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, în afară oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei construcţii justifică suspiciunea utilizării lor pentru alte interese. Ministerul Cercetării şi Inovării şi-a abandonat misiunea, tocmai instituţia care ar trebui să apere şi să dezvolte cercetarea, continuă campania de consolidare a poziţiei politrucilor şi impostorilor aflaţi în funcţii de conducere în institutele naţionale de cercetare-dezvoltare. Surogatul ştiinţei se adaugă ideilor ştiinţifico-fantastice care ţin loculul cercetării ştiinţifice autentice”, mai spune Federaţia.

Totodată, aceştia spun că au ajuns adevărate “caricaturi groteşti” competiţiile privind dezvoltarea instituţională

“Competiţiile privind dezvoltarea instituţională au ajuns adevărate caricaturi groteşti, o cumplită bătaie de joc la adresa oricărui om cu bun simţ şi minimă inteligenţă. Una dintre cele mai prestigioase universităţi din România, dupa numărul de granturi câştigate, a devenit Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, fieful lui Lucian Puiu Georgescu, fost ministru, actual secretar de stat. Unul dintre <<proiectele căpuşă>> este Danubius- RI, o escrocherie sesizată chiar de Curtea de Conturi, fapt care a determinat o primă anulare a competiţiei, reînviată ulterior sub autoritatea ministerului cercetării şi inovării. Proiectul îşi propune să toace bani publici pentru a construi un centru de cercetări inutil la Murighiol”, mai arată cercetătorii.

Cercetătorii români sunt supăraţi şi că ministrul Cercetării a emis, în medie, patru ordine de ministru pe zi de la începutul anului, dar mai puţin de 5% dintre ele sunt publice. Ei mai acuză şi Comisia de Dialog Social că funcţionează ilegal, iar cercetătorii sunt reprezentaţi de “septuagenari lipsiţi de atributul reprezentării, fără rezultate ştiintifice, dar cu funcţii in colegiile consultative”, în timp ce cercetătorii în funcţie sunt eliminaţi în mod abuziv din dialogul social.

De asemenea, spun ei, evaluarea propunerilor de proiecte se face preferenţial, punctajele evaluatorilor nu au legatură cu punctajul final acordat proiectului, iar lista finală se întocmeşte din pix, după bunul plac, la sediul U.E.F.I.S.C.D.I. Rezultatele raportate la ultimele competiţii sunt catastrofale, din acest motiv U.E.F.I.S.C.D.I. refuză să prezinte lista proiectelor cu beneficiarii, bugetele alocate şi punctajul primit la evaluarea finală.

“Urmare a celor arătate mai sus, noile <direcţii> impuse managementului cercetării înseamnă, în fapt şi în drept, izolarea de Uniunea Europeana prin eliminarea tuturor mecanismelor ce ne conecteaza cu bunele practici la nivelul uniunii, cu spatţiul european al cercetării. Fără a exista un standard de cost şi o introducere a cercetătorilor din institutele naţionale în grila de salarizare unitară, Ministerul Cercetării şi Inovării îşi propune să trateze cercetătorii după bunul plac. Umilirea acestei categorii sociale urmăreşte ca oamenii de valoare din acest domeniu să părăsească sistemul, obiectivul final fiind deturnarea bugetului cercetarii către buzunarele clientelei politice protejate de grupări din S.R.I. prin intermediul protocoalelor cu Parchetul General”, au mai transmis cei din Federaţia Sindicală Hermes.

Federaţia reclamă faptul că cei care gesionează fondurile pentru proiectele de cercetare sunt “exponenenţi de frunte ai flagelului PSD”, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, fosta sa soţie, Bombonica Prodanca şi fostul ministrul a Educaţiei, Adrian Curaj, participă în mai multe contracte individuale de muncă simultan şi încaseaza 7.000 euro net lunar, iar Marius Ioan Piso, directorul general al Agentiei Spaţiale Române încasează, pe lângă funcţia managerială, un salariu de 13.000 lei pentru un contract individual de muncă pe durată nedeterminată, pentru norma întreaga la Insitutul de Ştiinte Spaţiale, ambii fiind salariaţi fictivi.

Ei mai spun că salariaţii firmelor de consultanţă pentru redactarea proiectelor europene sunt abonaţi la banii europeni prin C.I.M. fictive incheiate cu clienţii lor. Autoritatea de management muşamalizează toate aceste eludări ale legii, în timp ce majoritatea investiţiilor în cercetare zac din lipsă de personal calificat dar şi datorita managementului defectuos care domină institutele şi alungă cercetătorii de valoare.

“Un număr exagerat de mare de pensionari, fără rezultate ştiintifice, ocupă sute de locuri de muncă în detrimentul tinerilor cercetători, mecanism prin care guvernanţii caută să consolideze acest status quo care le asigură controlul resurselor bugetare alocate, dar şi liniştea necesară deturnării fondurilor. Opinia publică are falsa impresie că în domeniul cercetării ştiinţifice lucrurile merg mai bine decât în alte domenii de activitate, dar cercetarea este la fel de infectată prin relaţii de cumetrie si impostură.  Fabricile de diplome universitare inundă institutele de cercetare cu impostură şi mediocritate, orice reclamaţie, sesizare sau notificare rămâne fără răspuns, ilegalităţile flagrante sunt muşamalizate de Ministerul Cercetării şi Inovării pe cale administrativă. La acest complot instituţionalzat participă şi Parchetele care întârzie nepermis orice plângere”, se mai arată în comunicatul acestora de presă.

În final, aceştia spun că singura speranţă a cercetătorilor este atitudinea opiniei publice, care poate “frâna sau poate opri definitiv ofensiva incompetenţei şi a imposturii, păstrând distanţa cuvenită faţă de mecanismul confruntării politice”.

Federaţia Hermes transmite că va rămâne fidelă obiectivelor declarate privind apărarea domeniului cercetării, reprofesionalizarea acestuia, depolitizarea lui şi demascarea ingineriilor financiare caracteristice actului managerial actual, iar misiunea sa este aceea de a apăra drepturile tuturor salariaţilor din acest sector de activitate.

Reacţia cercetătorilor vine după ce Guvernul, la prima rectificare bugetară din acest an, a tăiat 122,1 milioane de lei de la Ministerul Cercetării, alocând o sumă de 115 milioane de lei pentru finalizarea construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *