Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” notifică Guvernul privind declanşarea grevei

Sursa foto: solidaritatea-sanitara.ro

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a notificat miercuri Guvernul cu privire la intenţia declanşării grevei „împotriva politicii sociale şi economice” privind sectorul medical.

„Notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023. Din acest moment Guvernul are la dispoziţie 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector. Ca o consecinţă a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federaţia „Solidaritatea Sanitară” (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înţelegerii cu cealaltă federaţie sindicală reprezentativă) şi să afişeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, anunţă Federaţia „Solidaritatea Sanitară” într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, revendicările aferente notificării de miercuri vizează în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.

„În discuţie sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 cum ar fi: raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi, calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată, calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariului minim pe economie, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile profesionale, adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată”, mai susţin sindicaliştii de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: