Skip to content
Internațional Politică

Femei de succes în politică: de la Margaret Thatcher la Angela Merkel

L'Opinion

Perioada recentă le-a oferit femeilor mai multe șanse în politică, pentru că în urmă cu câteva secole această idee era ceva de neimaginat. Și totuși în ciuda numeroaselor restricții din societate, au existat femei care au condus țări dinainte să știm de Angela Merkel.

Cleopatra

Înaintea erei noastre, pe vremea Imperiului Roman, Cleopatra conducea Egiptul. Aceasta a încercat o serie de reforme în Egipt, dorind să reînvie tradițiile de altădată, și a căutat sprijin în Roma antică, în paturile generalilor Cezar și Marc Antoniu. Schimbul de experiență romano-egiptean a ajutat ambele state și ambele continente, iar astăzi întâlnim chiar și în Europa influențe egiptene în societate, păstrate încă de pe vremea romanilor. Politica în acele vremuri era complet diferită de ceea ce știm astăzi și liderii nu erau preocupați de bunăstarea tuturor cetățenilor.

Ecaterina cea Mare

La 1762 a devenit împărăteasa Rusiei, iar după doar un an a impus mai multe reforme: azil pentru copiii orfani, înființează Academia de Științe, investește în educația cetățenilor, aduce forță de muncă străină pentru ca rușii să se obșinuiască cu disciplina și noile meserii, atrage în Rusia numeroși specialiști în medicină, inginerie, arhitectură care vor contribui la renașterea imperiului. S-a inspirat de la mari filosofi ai lumii și a pus bazele unui cod al legilor pentru a instaura pacea și ordinea în Rusia. Din păcate nu a reușit să termine Nakaz-ul, codul de legi. S-a afirmat și în politica externă, având cea mai mare provocare în războiul cu Imperiul Otoman, câștigat.

Regina Victoria

Regină a Marii Britanii și Irlandei din 1837 și până în 1901. În timpul domniei sale de peste 63 de ani, Marea Britanie a cunoscut cea mai mare extindere și a traversat cele mai importante reforme industriale și sociale. Regina Victoria a luptat mereu pentru valorile sale morale și nu a renunțat la acestea, preferând să blocheze Parlamentul sau Guvernul. Sunt cunoscute conflictele politice dintre regină și parlament.

Margaret Thatcher

Prima femeie prim-ministru din istoria Europei, reușind să câștige trei mandate consecutive și a rămas la conducere peste 10 de ani. Sub conducerea ei, Marea Britanie a dezvoltat conceptul de piață liberă.

Ascensiunea ei politică a început când a ajuns la conducerea Guvernului și Argentina a atacat insulele Falkland, care reprezentau teritoriul Marii Britanii. După ce a câștigat confruntarea și Argentina s-a declarat învinsă, popularitatea ei a explodat și a dobândit influență pe scena internațională.

Dacă la începutul mandatului Marea Britanie era în recesiune și avea probleme economice, după câțiva ani, în 1983, Thatcher a dus țara pe culmile gloriei și Londra a devenit un centru economic. A privatizat multe companii ale statului printre care telecomunicațiile, gazul, transportul. A resuscitat industria și i-a redat puterea să se dezvolte singură pe piața internațională.

Totuși, există și acțiuni care nu sunt demne de un lider al țării. Cum ar fi greva minerilor din 1984, care protestau pentru că exista un proiect privind închiderea planificată a minelor. Premierul a trimis 7.000 de polițiști care au luptat cu 5.000 de mineri nervoși și disperați. Nu a cedat presiunilor și minerii au fost învinși cu forța. Cu această acțiune a pierdut mare parte din sprijinul muncitorilor din Marea Britanie și a devenit mai mult un avocat al celor bogați.

Tot în 1984, a supraviețuit unui atac cu bomba al organizației irlandeze IRA. De asemenea, a jucat un rol important în acordul de pace anglo-irlandez din 1985. În anii 80 a jucat rolul de punte de legătură între Gorbaciov și Reagan, fiind foarte apropiată cu președintele american și reușind să evită numeroase confruntări între cele două super-puteri ale lumii.

O altă mare greșeală a făcut-o după alegerile din 1987, când a introdus o taxă pentru toți cetățenii, indiferent de venit. Peste 100.000 de oameni au protestat la Londra împotriva acestei taxe, au existat arestați, răniți, dar Thatcher nu a renunțat la proiectul ei. Atunci a început și declinul „doamnei de fier”, iar în 1990 s-a retras de pe scena politică.

Angela Merkel

Este până în acest moment cea mai puternică femeie din politica mondială și unul dintre cei mai puternici lideri politici din acest secol. Merkel a depășit-o pe Thatcher atât la reforme, cât și la popularitate.

Germania este în acest moment principalul motor al Uniunii Europene, iar Angela Merkel are numeroase merite deoarece și-a asumat de multe ori rolul de lider. Pe timpul crizei economice, cancelarul general s-a impus ca un lider european și a dictat direcțiile spre care să se îndrepte UE, atât în cazul Greciei, cât și pentru Portugalia, Spania sau România. De altfel, Germania a progresat economic pe timpul crizei, deoarece multe companii nemțești au investit și au cumpărat companii în țări lovite grav de criză: Grecia, Spania, Italia în pricipal.

Astăzi, economia UE depinde de ritmul Germaniei, iar ritmul Germaniei depinde de exporturile spre China și relațiile cu Rusia. Deși contestată de mulți, Merkel a reconstruit legăturile cu Rusia lui Putin pentru a obține gaz la un preț mai avantajos și pentru a nu se trezi între ciocan și nicovală cu SUA și Rusia.

În 2015, Germania condusă de Merkel a decis să introducă salariul minim pe economie. Cancelarul german n-a fost printre inițiatorii proiectului, dar l-a susținut și s-a asigurat că va fi aplicat. Dacă Thatcher favoriza companiile, Merkel și-a propus să diminueze o parte din inegalitățile sociale și să combată intenția companiilor de a menține salarii mici.

Germania condusă de Merkel a stimulat economia să-și crească producția. A redus numărul de ore de muncă, dar a crescut salariile angajaților; deși Germania cerea contrariul de la alte țări afectate de criză.

De asemenea, cancelarul german s-a gândit inclusiv la viața de familie și a acordat stimulente financiare cuplurilor cu copii pentru a spori natalitatea sau pentru a reduce povara familiilor. Chiar Merkel a fost cea care i-a încurajat pe bărbați să-și ia liber pentru creșterea copilului. Natalitatea n-a explodat, însă s-a îmbunătățit semnificativ viața cuplurilor cu copil.

Germania și-a asumat reforma energetică, iar Merkel a propus să se renunțe la multe reactoare nucleare pentru a proteja mediul înconjurător, fiind cunoscut faptul că cea mai mare poluare vine de la companii, nu de la cetățeni. Germania caută soluții mai avantajoase pentru a produce energie, investind foarte mult în energia verde. De asemenea, Merkel vrea să reformeze și industria auto și să convingă constructorii să ofere mașini nepoluante. O reformă care va costa economia Germaniei sute de miliarde de euro, însă e un proiect pe termen lung, cu gândul la generațiile viitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *