Femeia Antreprenor 2024. Ministrul Radu Oprea, detalii esențiale pentru cei care vor să aplice

Sursa foto: facebook

S-a deschis sesiunea de înscrieri online în programul Femeia Antreprenor 2024 prin care firmele românești eligibile pot obține ajutoare de până la 200.000 de lei fiecare, de la bugetul de stat. Proiectele depuse vor fi evaluate după o serie de criterii prevăzute în grila de punctaj.

Foto femeia antreprenor CEC

Doar după câteva ore de la start, numărul proiectelor înscrise ajunsese la 160, potrivit ministrului Economiei, Radu Oprea care, pentru PS News, a oferit mai multe explicații despre aceste finanțări. 

„Am avut în martie o întâlnire cu doamnele antreprenor, cu organizațiile patronale reprezentative, unde am decis ca anul acesta, ediția să fie una de consolidare a activității companiilor unde lucrează deja. Nu este un program de debut în antreprenoriat. Este o alocație financiară nerambursabilă de 200.000 lei, ca și anii trecuți”, a afirmat Radu Oprea pentru PS News.

Ministrul Oprea precizează că termenul limită va putea fi prelungit în funcție de disponibilitatea fondurilor.

„Avem un buget total de 200 de milioane lei, ceea ce înseamnă că 1000 de proiecte vor fi finanțate. Programul a debutat astăzi (n.r. 30 iulie a.c.), iar de la ora 10:00 platforma este deschisă. Termenul limită va putea fi prelungit în funcție de disponibilitatea fondurilor. Așteaptăm doamnele antreprenor să se înscrie. Acum două ore, când am verificat, erau deja 160 de proiecte depuse”, a adăugat Radu Oprea.

Platforma va fi deschisă 45 de zile astfel încât să fie o durată suficientă ca proiectele bune care vor sprijini companiile conduse de doamne antreprenor să poată să fie finanțate. În ceea ce privește activitățile excluse de la finanatare sunt „cele intrezise de lege” mai spune Radu Oprea.

Întrebat de ce anul trecut acest program nu a rulat, ministrul Radu Oprea a răspuns: „Nu trebuie să mă întrebați pe mine, trebuie să-l întrebați pe fostul ministru”. 

Despre Femeia Antreprenor

Programul guvernamental se află la a doua ediție și este destinat stimulării și sprijinirii înființării și dezvoltării IMM-urilor conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizării unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială.

Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului:

Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului;

Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 de puncte.

Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.

Sunt excluse de la finanțare firmele care au activități:

  • de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață;
  • legate de producția primară a produselor agricole;
  • legate de producția primară de produse pescărești și de acvacultură;
  • de prelucrare și comercializare ale produselor agricole, în unul din următoarele cazuri:
  • atunci când valoarea ajutorului este stabilit pe baza prețului sau a cantității produselor de acest tip achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective;
  • atunci când ajutorul este condiționat de a fi parțial sau integral transferat producătorilor primari.
  • producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope;

Selectarea proiectelor se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut. La punctaje egale va prevala:

punctajul obţinut la criteriul aferent vechimii calitatii de asociat/actionar (secţiunea A din criteriile de evaluare);
punctajul obţinut la criteriul aferent aportului propriu (secţiunea B din criteriile de evaluare);
punctajul obținut la criteriul aferent menținerii locurilor de muncă (secţiunea D din criteriile de evaluare);
punctajul obținut la criteriul aferent investiției în echipamente tehnologice (secţiunea E din criteriile de evaluare);
valoarea exactă a profitului din exploatare aferent exercițiului financiar 2022*;
valoarea exactă a Cifrei de Afaceri nete aferente exercițiului financiar 2022*;
valoarea exactă a profitului din exploatare aferent exercițiului financiar 2023*;
valoarea exactă a Cifrei de Afaceri nete aferente exercițiului financiar 2023*;

La valori identice ale profitului din exploatare și cifrei de afaceri nete la 31.12.2023, va prevala data și ora înscrierii în program.

Femeia Antreprenor 2022

Amintim că în 2022 concurența a fost atât de mare încât nici punctajul maxim nu a fost suficient pentru a prinde finanțare în foarte multe cazuri, diferența fiind făcută la criteriile de departajare la punctaj egal. Bugetul total alocat schemei de minimis a fost de 197 de milioane de lei. Din acest buget au putut fi finanțate primele 986 de firme calificate. În total, 9520 de firme s-au înscris în programul Femeia Antreprenor, ultima clasată luând doar 15 puncte.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: