Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Femeile, discriminate la europarlamentare. Câți bărbați și câte femei va trimite România în PE

360 news

Nu este niciun secret că politica este dominată de bărbați, dar începe să apună speranțele femeilor care își doresc o carieră politică. Un factor foarte important este și experiența în politică a unor femei precum Udrea, Grapini, Dăncilă și multe altele care au promovat pe criterii ce nu fac cinste nimănui.

PSD

Lista PSD la europarlamentare este deschisă de Rovana Plumb, actualul ministru al Fondurilor Europene. Potrivit sondajelor, PSD ar obține în jur de 30% la alegerile europarlamentare, ceea ce înseamnă că social-democrații vor trimite două femei în Parlamentul European: Rovana Plumb și celebra Maria Grapini.

Numai că Grapini nu reprezintă o mândrie pentru nimeni și cu siguranță femeile din România nu-și doresc să fie reprezentante de aceasta în Parlamentul European sau ca aceasta să mai fac parte din instituția europeană. Însă protejata lui Dan Voiculescu va intra fără probleme în PE, fiind pe locul 6 pe lista PSD.

USR-PLUS

Multă agitație pentru nimic și n-au învățat lecțiile despre egalitatea de gen. O alianță care se vrea europeană va trimite în Parlamentul European o singură femeie, pe Clotilde Armand. Deși în 2016 a fost foarte aproape să obțină victoria la Primăria Sectorului 1, Clotilde iese de pe scena națională și pleacă la Bruxelles.

În schimb, nu e sigură de locul său. Un rezultat al Alianței sub 15% riscă să le ofere doar 3 mandate și Clotilde va rămâne acasă. Înaintea sa sunt 3 bărbați, și ce bărbați – Dacian Cioloș, Cristian Ghinea și Dragoș Pîslaru. În primii 10 candidați ai USR-PLUS o mai întâlnim pe Ramona Victoria Strugariu, pe locul 8. Din 33 de candidați, USR-PLUS propune doar 11 femei, mare parte dintre ele sunt spre sfârșitul listei. Curată egalitate!

PNL

PNL a fost mulți ani cel care a militat pentru egalitatea de gen și a oferit șansa multor femei să-și construiască o carieră. La alegerile europarlamentare din 2019, prima femeie liberală se regăsește pe lista PNL pe locul 5 – Adina Vălean, actual europarlamentar. Totodată, va fi singura femeie pe care PNL o va trimite la Strasbourg. Dar liberalii pot fi iertați, ținând cont că în trecut au oferit atâtea șanse femeilor. Este partidul care a încurajat mereu egalitatea de gen.

Pro România

Noul partid al lui Victor Ponta are șanse să atingă un rezultat de 10% la europarlamentare, ceea ce îi va asigura 3 mandate. Pe locul 2, pe lista partidului, se află Corina Crețu, actualul comisar european. Pe locurile 4 și 5 le regăsim pe Geanina Pușcașu și Gabriela Podașcă.

Pro România este singurul partid care respectă egalitatea de gen în politică. Astfel, primii zece candidați ai partidului (deși n-au șanse toți la mandat) sunt 5 femei și 5 bărbați. Dintre acestea, cele mai mari șanse le are Corina Crețu.

ALDE

Primele zece locuri ale partidului condus de Tăriceanu sunt ocupate de 8 bărbați și 2 femei. Lista este deschisă de actualul europarlamentar Norica Nicolai și continuă cu Daniel Barbu, fostul șef AEP, și Renate Weber, europarlamentar. Acestea ar fi și mandatele pe care speră Tăriceanu să le obțină partidul său la alegerile din luna mai. Norica Nicolai este una dintre puținele femei ce reușește să aibă continuitate în politică, în timp ce Renate Weber va avea mari emoții pentru un viitor mandat.

UDMR

Formațiunea politică se bate pentru pragul de 5%, chiar dacă Kelemen Hunor consideră că ar putea avea 2 locuri eligibile. Astfel, UDMR îl va trimite în PE doar pe Winkler Iuliu. Și cu 2 mandate, tot degeaba, pentru că pe locul 2 se află tot un bărbat, și anume Vincze Lorant. De altfel, de-a lungul timpului, maghiarii nu au promovat femeile în politică și n-o fac nici la europarlamentare.

PMP

Ajungem la PMP, un alt partid care se bate să treacă de pragul de 5%. PMP, însă, are în primii 10 candidați la alegerile europarlamentare 4 femei. Pe locul 3 este chiar Ioana Constantin – consultant management şi comunicare, doctorand, secretar general adjunct al PMP. Alte femei care se regăsesc pe lista PMP la europarlamentare sunt: Simona Vlădica – lector universitar, doctor în psihologie, preşedinte PMP Călăraşi, Teodora Desagă –consilier parlamentar, consilier local oraş Bragadiru și Cătălina Bozianu – deputat, preşedinte al Organizaţiei de Femei a PMP.

Câte femei, câți bărbați

Analizând șansele pe care le au partidele la alegeri și pozițiile femeilor pe liste, putem trage următoarele concluzii privind cele 33 de mandate pe care le va avea România în viitorul Parlament European:

  • Vom trimite 7 femei și 26 de bărbați

În orice caz, aceste cifre sunt rușinoase pentru societatea românească și pentru politica românească, într-o Uniune Europeană care lucrează an de an la o strategie europeană pentru egalitatea de gen. Această strategie prevede chiar „promovarea femeilor în procesele de luare a deciziilor”. Probabil Dacian Cioloș încă n-a auzit de această strategie, deși se crede cel mai sfânt european.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *