Skip to content
Politică

Fenechiu, analiză riguroasă a candidaturilor DNA: Gurile rele spun că ea e persoana dorită de Tudorel Toader EXCLUSIV

youtube.com

Ministerul Justiţiei a reluat în 6 august procedura de selecţie pentru funcţia de procuror-şef al DNA, după ce, la prima selecţie, ministrul Tudorel Toader nu a acceptat niciunul din cei patru candidaţi. Astfel, vineri este ultima zi în care pot fi depuse candidaturi pentru postul de procuror-şef al DNA. Până acum, şi-au depus candidaturile procurorul militar Nicolae Lupulescu, procurorul Paula Tănase de la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, Andrei Bodean, procurorul care a început urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu şi Gabriela Scutea care a ocupat poziţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citiţi mai multe aici:  UPDATE S-a înscris al patrulea procuror în cursa pentru șefia DNA: l-a dat în judecată pe Mazăre

Redacţia PSnews.ro l-a contactat vineri pe Daniel Fenechiu, avocat şi senator PNL, pentru a ne spune ce părere are domnia sa referitor la cei patru înscrişi, precum şi la viitorul DNA. În acest sens, liberalul crede că niciunul dintre cei candidaţi nu au o notoritate pe măsura funcţiei vizate, dar acesta nu reprezintă un impediment.

Este foarte greu să vă spun care ar fi cel mai potrivit pentru că niciunul dintre procurorii înscrişi nu au o notorietate atât de mare, încât să poţi să te exprimi în legătură cu modalitatea în care s-ar plia ei pe ceea ce cred că aşteaptă orice om civilizat şi sănătos la cap de la procurorul-şef DNA. Dna. Scutea este o fostă adjunctă a dnei. Kovesi, de la Parchetul General, dna. Tănase este un procuror care, din câte înţeleg, este apropiată ca viziune Tudorel Toader şi este un procuror care a lăudat public măsurile acestuia, dl. Lupulescu este un procuror care înţeleg că a mai avut poziţii mai contondente la adresa fostului şef DNA, iar Andrei Bodean înţeleg că a avut nişte rezultate la DNA Constanţa, în special în privinţa dosarelor lui Radu Mazăre. Deci, fiecare are o notorietate redusă ceea ce nu înseamnă că nu ar putea să îndeplinească condiţiile necesare pentru a avea un mandat fructuos în DNA, însă nu am toate informaţiile ca să pot avea o opţiune.

Dacă ar fi acum să aleg, as merge cu dna. Scutea care, în calitatea domniei sale de fost adjunct al procurorului general, cred că ştie bine managementul unei instituţii de Parchet, dar cred că o procedură de numire trebuie să aibă în vedere mai multe lucruri,. Cred că decidentul, cel care face numirea, trebuie să aibă nişte informaţii în legătură cu traseul profesional al fiecăruia dintre ei, cu punctele pozitive sau umbrele din cariera fiecăruia şi, în funcţie de acestea, se poate face o propunere şi Preşedintele României va aproba sau nu”, a declarat Daniel Fenechiu, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

În contextul în care a menţionat candidatura procurorului Scutea ca fiind momentan cea mai potrivită, am dorit să ştim dacă poate fi mai oportună numirea unei figuri noi la şefia DNA, eventual un procuror care să nu fi lucrat până acum în această instituţie, având în vedere scandalurile şi acuzaţiile de abuzuri care planează asupra DNA, senatorul liberal este de părere că în fruntea DNA trebuie să fie un procuror care cunoaşte managementul de acolo şi care să aibă experienţa necesară pentru a lucra în ramura anti-corupţiei.

În general sunt două teorii opuse – una spune că dacă vrei să faci ordine într-o instituţie, cea mai bună variantă este să vii cu cineva de afară, alte teorii spun că dacă vrei să faci ordine trebuie să vii cu cineva din interior care să cunoască instituţia. Venind de afară e posibil să nu ai timpul necesar, în zona de aşteptare optimă, a chibzui toate măsurile. Eu cred că atunci când aduci pe cineva 100% din exterior, nu este cea mai fericită măsură pentru că e una să vină cineva care a avut tangenţă cu DNA şi care cunoaşte problemele, care le-a trăit pe propria piele, şi alta e să vină cineva de afară, care poate fi influenţat de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în spaţiul public şi anume acreditarea ideii că tot ce a făcut DNA a fost prost, ceea ce nu este adevărat. Eu nu cred că dintre atâţia procurori din DNA nu este niciunul apt, capabil şi în măsură să conducă DNA aşa cum îşi doresc oamenii de bună credinţă, care vor ca Parchetul să facă urmăriri penale şi nu comenzi politice,” a spus avocatul. 

Întrebat dacă, procedural, ministrul Tudorel Toader poate respinge şi de data aceasta candidaturile depuse, Daniel Fenechiu spune că dl. Toader va respinge orice procuror care nu îi va accepta direcţia.

„Eu am spus în nenumărate rânduri că Tudorel Toader nu va numi decât pe cineva care va înţelege să facă urmăririle penale cum îşi doreşte dânsul. Dl. Toader este în stare să prelungească această procedură până găseşte persoana de care are nevoie. Deci, poate să-i respingă şi pe ăştia toţi. Acum, eu n-am de unde să ştiu dacă dintre cei patru înscrişi n-o fi unul care să circumscrie doleanţele dlui. Toader pentru că la prima selecţie erau înscris un procuror din Parchetul General, fost şef de secţie, care, cel puţin din punctul meu de vedere, ar fi putut foarte bine fi nominalizat. Dlui. Toader nu i-a plăcut, probabil că nu prezenta elemente că ar fi suficient de senzitiv la probelemele majorităţii parlamentare, prin urmare nu l-a numit. Iar ceilalţi trei, care erau legaţi de Kovesi, legat de ei nu am avut nicio speranţă.

În momentul ăsta, iată ca sunt patru procurori care nu sunt extrem de legaţi de zona DNA, chiar dacă doi dintre ei lucrează la DNA, procurorul militar şi procurorul din Constanţa sunt oameni care nu au avut o relaţie bună cu Kovesi. Pe de altă parte, dna. Scutea vine din Parchetul General, iar procurorul Tănase n-are treabă cu DNA, vine de la Galaţi. Din punctul ăsta de vedere, după ce au fost patru procurori cu un anumit tip de legătură vechea conducere, în momentul de faţă avem patru procurori cu o relaţie fie pietroasă, fie fără niciun del de relaţie fostul procuror şef DNA. Rămâne de văzut. 

Gurile rele spun că dna. Tănase, prima înscrisă, este persoana dorită de către ministrul Toader. Nu am această informaţie, nu fac altceva decât să speculez ceva apărut în spaţiul public. 

Una peste alta, problema este că dacă nu se va înţelege că noi avem nevoie de un Parchet independent, care să facă urmărire penală şi nu să fie senzitiv în spaţiul politic, cu siguranţă, orice numire s-ar face, nu va face altceva decât să genereze o situaţie mult mai gravă decât situaţia care a generat schimbarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia pe procuror-şef. În momentul ăsta, toată atenţia este îndreptată asupra DNA, sunt atât de multe interese, mai ales din zona oamenilor cu probleme penale care au interes ca imaginea DNA să fie întinată cu o serie de aspecte care ţin de nelegalitate pentru că asta le face bine în propriile dosare ca să obţină retrimiteri, anulări de măsuri, achitări, motiv pentru care presiunea pe DNA va fi extrem de puternică, iar noul şef al DNA va trebui, în primul rând să apere tot ce a fost bun în activitatea DNA de până acum. Altfel, munca de 10 ani a unor procurori oneşti a fost inutilă„, a declarat Daniel Fenechiu. 

În concluzie, Daniel Fenechiu spune că Tudorel Toader face jocurile politice ale coaliţiei de guvernare care are ca interes modificările legii în favoarea clientelei lor politice.

Tudorel Toader este în tabăra celor care merg pe varianta că toate persoanele cu probleme penale, din zona coaliţiei PSD+ALDE, sunt victime politice ale lui Kovesi, Băsescu sau Iohannis. Este foarte vizibil, motiv pentru care rezerva mea constă în împrejurarea că se va miza pe aducerea la DNA a unui om care să facă harcea-parcea tot ce există acolo pentru ca PSD-ALDE să poată să facă rigorile legii,”a încheiat Daniel Fenechiu.

*Până la momentul publicării articlolului, s-au mai depus încă două candidaturi la şefia DNA.

Citiţi mai mult aici: UPDATE 6 nume, în cursa pentru șefia DNA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *