Într-un interviu pentru PS News, senatorul PNL Daniel Fenechiu s-a arătat surprins de trimiterea în judecată a președintelui PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, pentru trafic de influență, în condițiile în care, până acum, n-a apărut nicio informație legată de declanșarea unei anchete penale. Fenechiu spune că el crede în ”onestitatea” lui Cozmanciuc și precizează că, până la o decizie definitivă a instanței de judecată, el trebuie să fie considerat nevinovat. Întrebat dacă liderul liberalilor nemțeni ar trebui să se retragă din politică în urma acestor acuzații, Fenechiu a amintit că, de-a lungul timpului, au mai fost cazuri de politicieni care și-au dat demisia după ce au fost deschise dosare pe numele lor, acuzațiile dovedindu-se ulterior nefondate.
„Niciodată când trebuie să comentez niște acuzații legate de un coleg de-al meu, fie el parlamentar sau coleg de partid, nu sunt foarte fericit și cred că nimeni nu este, pentru că eu chiar cred că e foarte importantă integritatea în funcțiile de demnitate. Simpla existență a unei acuzații pune persoana respectivă într-o lumină proastă și declanșează o serie de discuții, chiar dacă, la momentul în care discutăm de începerea urmării penale sau trimiterea în judecată, persoana, potrivit textelor constituționale, este prezumată a fi nevinovată. Un om devine vinovat în momentul în care a fost condamnat definitiv și am văzut o sumedenie de cazuri în care persoane trimise în judecată, cercetate 7-8 ani, au fost achitate.
Nu mi-aș permite să fac foarte multe comentarii în legătură cu situația din dosarul respectiv pentru că, pe de-o parte, nu cunosc decât ceea ce a circulat în spațiul public, în speță învinuirea care i-a fost adusă, în speță traficul de influență. Nepermițându-mi să fac foarte multe comentarii despre o situație pe care nu o cunosc, vă spun cam așa: articolul 16 din Constituție care vorbește de egalitatea în fața legii mă obligă să gândesc la fel, fie că vorbesc de un parlamentar, fie că vorbesc de un simplu cetățean al României, și dacă cineva a greșit trebuie să plătească, chiar dacă e vorba de colegul meu sau de altcineva. Procesul în care trebuie să aibă toate garanțiile de rigoare trebuie să se termine printr-o hotărâre corectă, care să se baze pe probe și așa cum am spus, în ipoteza în care Mugur a greșit, fără discuție trebuie să plătească, că nici el nu poate fi mai presus de lege, așa cum nu poate fi nimeni.
În al doilea rând, tipologia infracțiunii, așa cum a apărut în zona media, este o tipologie atipică și extrem de interpretabilă. Necunoscând dosarul, n-o să fac comentarii de substanță, însă, dacă ați observat, nu se știe ce demersuri ar fi existat, ar fi vorba doar de o discuție privată în care s-ar fi avansat posibilitatea ca în schimbul unei sume de bani cineva să fie numit undeva. Doar văzând cu exactitate care sunt probele, și doar având certitudinea că respectivele împrejurări sunt bine documentate cu probe juridice, am putea vorbi de infracțiunea de trafic de influență, dar dacă nu s-a dat nicio sumă de bani, neexistând numirea despre care se vorbea și neștiind exact ce s-a întâmplat în zona respectivă.
Procurorii și-au spus punctul de vedere, au interpretat că acolo e vorba de o infracțiune, și acum, punctul 3, vine sarcina judecătorilor să asculte apărările persoanelor care au fost trimise în judecată și în raport cu probele administrate să pronunțe o hotărâre care are mai multe funcții. Aceasta are funcția de a înfăptui justiția, pe de altă parte are funcția de a da un semnal că orice faptă antisocială va fi sancționată indiferent de calitatea persoanei respective.
Sper că acest caz să se rezolve într-un termen rezonabil, așa cum spune articolul 6 din Convenția Europeană, și vă spun sincer că îmi doresc ca Mugur să fie achitat, pentru că e colegul meu și îl știu ca pe un om extrem de serios. Dacă însă a greșit, legea trebuie să fie aplicată, și cu siguranță, la nivelul PNL se vor lua toate deciziile relative la incidența unei situații de integritate cu privire la un parlamentar al PNL”, spune liberalul.
De asemenea, Daniel Fenechiu susține că Mugur Cozmaciuc „și-a asumat o luptă în instanță cu acuzele procurorilor, în care probabil că va veni cu probe care să anihileze acuzele și să arate că, în fapt, fie situația stătea altfel, fie că interpretarea probelor este una subiectivă.”
„Defectul meu într-o discuție de acest gen este că eu niciodată nu am reușit să fiu un om politic autentic și nici n-o să reușesc, pentru că eu vin din zona avocaturii și ca avocat am văzut multe la viața mea. Cu siguranță, maniera în care abordez eu lucrurile nu va fi pe placul celor care se pricep mai puțin la lege, dar care dau verdicte din ce au văzut în presă.
Declarația lui Mugur că este nevinovat reprezintă atitudinea lui subiectivă în raport cu niște lucruri de care este acuzat. În momentul în care faci o asemenea declarație, e la fel ca în acele procese americane pe care le vedem la TV, în care prima întrebare pe care ți-o pune judecătorul este dacă recunoști acuzația sau nu. În legislația românească există această instituție pentru că este posibilitatea să recunoști acuzația, să beneficiezi de o judecată simplificată cu niște avantaje în ceea ce privește aplicarea pedepsei. Din acest punct de vedere, el declarând că este nevinovat și-a asumat o luptă în instanță cu acuzele procurorilor în care probabil că va veni cu probe care să anihileze acuzele și să arate că, în fapt, fie situația stătea altfel, fie că interpretarea probelor este una subiectivă.
Nu s-a dat nicio sumă de bani, nu s-a făcu nicio numire, nu există nicio dovadă că s-ar fi făcut vreo intervenție. O fi fost o discuție, nu este nicio discuție, este interpretarea unei discuții, depinde. Sunt foarte multe lucruri care sunt foarte greu de explicat în baza unei informații de presă care nu conține informații de unde să îți dai seama în mod concret ce s-a întâmplat acolo. Întotdeauna, înfăptuirea justiției este o situație care merge pe interpretarea unor situații de fapt. Judecătorul va trebui să analizeze ce s-a întâmplat acolo, care a fost voința părților într-o asemenea situație, care sunt responsabilitățile în raportul prevederilor textului de lege”, spune Fenechiu.
Liberalul amintește că și alți membri PNL au luat decizia de a se retrage din politică după ce au fost acuzați de procurori de diferite infracțiuni, acuzații care mai târziu s-au dovedit nefondate.
„Ideea de a-ți da demisia este o problemă care ține de raportarea ta la o anumită abordare a integrității în partid. Așa cum ați văzut, am avut lideri importanți ai partidului care în momentul în care au fost puși spre acuzare au făcut pasul lateral. Aici vorbesc de Orban, de Dan Modreanu, de Vasile Blaga, și în toate aceste cazuri, s-a constatat în timp că persoanele au fost nevinovate. Faptul că au ieșit din politică și faptul că au stat 3 ani de zile pe bară, fără ca cineva să răspundă, ridică un serios de întrebare asupra modului în care lucrează sistemul legal din România.
Cu siguranță, marea majoritate a persoanelor de bună credință și care cred în virtuțile integrității în funcțiile publice merg pe ideea că o persoană cercetată sau trimisă în judecată ar trebui să facă pasul înapoi. Pe de altă parte, având situația și exemplul unor persoane care au fost în aceeași situație și au fost achitate și nimeni nu le-a dat înapoi cei 3 ani, și nimeni nu a răspuns pentru treaba asta, având și convingerea persoanei că este nevinovată, nu știu cât de greșită este ideea de a nu-ți da demisia. Aici intervine și o decizie de partid, acesta având posibilitatea să intervină într-o asemenea situație și să ia o decizie. Nu aș putea spune ce ar trebui să facă în această situație, dar sunt convins că experiența parlamentară a lui Mugur este suficientă pentru a lua o decizie.
Eu, personal, chiar cred în onestitatea lui și aștept și eu să văd cum se va termina acest dosar, întrucât această informație pentru mine a fost surprinzătoare, mai ales că așa cum ați constat, spre deosebire de alte cazuri, în presă nu apăruseră nicio informație cu începerea urmării, punerea în mișcarea a acțiunii penale, am aflat pur și simplu deodată că a fost trimis în judecată. Pentru mine a fost o surpriză total neplăcută și vă mărturisesc că și eu aștept un deznodământ și mi-aș dori ca acesta să fie fericit pentru colegul meu”, a conchis liberalul.
Cutremur în PNL: procurorii DNA au anunţat, marţi, trimiterea în judecată a deputatului Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, pentru trafic de influenţă. Deputatul ar fi pretins 500.000 de lei pentru a interveni ca director la Apele Române să fie numită o anumită persoană.
& Dacă cei cu trecut PCR-ist intenţionează „să se ascundă” prin vaccinare, considerând probabil că ar putea fi găsiţi mai greu dacă sunt mai mulţi vaccinaţi, ?