Skip to content
Politică

Fenechiu demască intențiile ascunse ale lui Toader, care se spală pe mâini ca Olguța EXCLUSIV

cotidianul.ro

Senatorul PNL Daniel Fenechiu (vicepreședinte al Comisiei juridice din Senat) demască intențiile ascunse ale ministrului Justiției, Tudorel Toader, arătând cum acesta a învățat să se spele pe mâini de responsabilitate de la Olguța Vasilescu.

Parlamentarul liberal de Bacău a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat scandalul de astăzi din Consiliul Superior al Magistraturii dintre Toader și vicepreședintele CSM Cristian Ban.

DETALII AICI: UPDATE Toader a făcut instrucție în CSM: Ați dat mailuri din avion?

În aceste condiții, avocatul Daniel Fenechiu a vorbit despre „falia” dintre ministrul Justiției și cea mai mare parte a CSM-ului.

„Este greu de interpretat în mod rațional ceea ce se întâmplă acolo. Este cât se poate de evident că, pe secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și ministru există o falie care cu greu poate fi depășită. Chiar dacă părțile își doresc să lase să se vadă o impresie de civilizație (de comunicare), în esență este o falie care cred eu că va fi foarte, foarte greu de depășit. De aici și dezvoltările ulterioare. (…)

E cât se poate de evident că în spatele acestei falii stau lucruri greu conciliabile. Pe de o parte, sunt convins că stă intenția ministrului de a modifica într-un anume fel legile justiției (chestiune considerată inacceptabilă de către membrii Secției de procurori). Pe de altă parte, stă intenția vizibilă a ministrului de a aplica textul constituțional în viziunea domniei sale (și mă refer la textul care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției). Cred că din această luptă cu greu va exista un învingător. Învinși vor fi cu siguranță membrii corpului judecătorilor și procurorilor și ideea de colaborare loială (pe care a expus-o Curtea Constituțională), motiv pentru care mărturisesc și eu că urmăresc cu atenție ce se va întâmpla. Însă falia există și lucrurile care stau în spatele faliei sunt destul de vizibile și destul de greu de depășit”, a explicat juristul.

Întrebat cum i se pare muștruluiala aplicată de către Tudorel Toader lui Cristian Ban pe marginea situației inspectoarei Mihaela Focică, Daniel Fenechiu a răspuns: „Eu cred că nu e treaba ministrului să-i muștruluiască pe colegii domniei sale din CSM, mai ales în contextul în care era o ședință televizată și există această falie pe care în mod normal orice bun manager trebuie să încerce să o depășească”.

„Ministrul are niște atribuții – fără îndoială – stabilite prin Constituție, însă eu cred că doar dialogul și înțelepciunea pot să creeze acea punte care să genereze soluții acceptabile pentru toată lumea. Magistrații simt că ministrul dorește să instaureze un control politic asupra lor – în special prin trecerea Inspecției Judiciare în subordinea lui și prin eliminarea președintelui din mecanismul de numire a procurorilor-șefi – și atunci magistrații văd lucruri periculoase în orice propunere a ministrului.

Blocajul care există între ministru și CSM trebuie depășit. Nu poți face o reformă fără să ții cont de punctul de vedere al magistraților!” a completat Fenechiu.

CITIȚI ȘI:UPDATE Ședință PSD-ALDE: legile Justiției, motivul conflictului Tudose-Dragnea SURSE

Ultima parte a discuției s-a referit la zvonurile apărute luni, potrivit cărora Tudorel Toader ar urma să nu mai promoveze în Guvern proiectele de schimbare a legilor justiției, ci să lase Parlamentul să elaboreze de la zero aceste modificări. La rândul lui, Daniel Fenechiu l-a comparat pe Tudorel Toader cu Lia Olguța Vasilescu, amintind că și ministrul Muncii s-a spălat pe mâini de Legea salarizării, lăsând Parlamentul să o elaboreze (așadar, evitând asumarea guvernamentală asupra acestui act normativ).

„Nu este o premieră (nu e nici măcar o găselniță); este o strategie PSD-ALDE deja cunoscută. Amintește-ți că același lucru s-a întâmplat cu Legea salarizării unitare, pe care nu și-a mai asumat-o Guvernul, ci și-au asumat-o parlamentarii! Probabil la fel va face cu legile justiției, pentru ca domnul Toader să poată să pozeze în democratul imaculat și, dacă lucrurile care vor ieși ca urmare a edificării modificărilor de către Parlament vor fi criticate la nivel intern și european, el să poată spune: «Domn’e, așa a vrut Legislativul! Eu uite: dacă am văzut că magistrații s-au opus, am constatat că nu există nici consens, nici măcar o susținere majoritară, am făcut pasul înapoi!» În esență, eu nu cred că PSD-ALDE ar putea să vină în Parlament cu o lege care nu este agreată de ministru, pentru că ideea de guvern politic asta presupune”, a încheiat PNL-istul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *