Skip to content
Politică Societate

Daniel Fenechiu la audierea pentru candidații CCR în Senat: Nu sunt convins de o Curte ruptă 100% de politic

Audierea candidaților pentru un post de judecător CCR au început, marți, in comisia juridică din Senat, cu candidatul liberalilor, Daniel Fenechiu.

„Ce mă mână în luptă? Dvs, dle Șerban Nicolae, știți că un jurist în politică poate să vizeze doua funcții, cea de ministru al justiției, iar functia nepolitica e de judecator CCR. Cu titlu personal, cred ca indiferent de împrejurare, raționamentul juridic nu mi-a fost niciodată afectat de politică si mă mândresc cel mai mult că după 7 ani de politic încă gândesc juridic”, a spus Fenechiu.

Întrebat dacă CCR trebuie să fie gardianul sau interpretul Constituției, el a răspuns: „De principiu, trebuie sa fie gardianul Constituției. Dar se ridică o problemă serioasă, ce faci când fără o minimă interpretare nu poți să îți exerciti atribuția? Am văzut în decursul timpului când a fost nevoie și de puțina interpretare”.

Întrebat dacă prezența unui om politic în CCR ar fi in contradicție cu conceptul de independență al Curții, Fenechiu a spus: „E o întrebare buna, se pot face niște discuții. Dacă ne uitam în comunitatea europeană, există ambele variante de reglementare a componentei CCR. Azi legea supremă stabilește că membrii CCR pot proveni din politică. Nu știu dacă este bine sau rău. Într-o modificare a Constituției se poate depolitiza total Curtea. Dar se poate pune o întrebare fără ipocrizie. Nu sunt absolut convins de o Curte ruptă 100% de politic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *