Fenechiu: „Nu sunt premize nici să plecăm de la guvernare, nici să se revoce miniștri”

Foto: PS News

Coaliţia PSD-PNL este în întâlnire, astăzi, marţi, 25.06 a.c. pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale. În urma ultimei discuţii dintre cele două partide, au rămas valabile, două variante: 15 sau 29 septembrie, pentru primul tur de scrutin.

Coaliţia a discutat săptămâna trecută, în două întâlniri, subiectul calendarului alegerilor prezidenţiale, în contextul în care, pentru organizarea scrutinului din luna septembrie, aşa cum se stabilise iniţial, termenul limită pentru ca Guvernul să dea hotărârea privind data alegerilor este 2 iulie. Compromisul la care s-a ajuns a fost ca primul tur să se organizeze fie în 15 septembrie fie în 29 septembrie.

„Astăzi va fi mai scurt, la negocieri, în Coaliție”, a spus, pentru PS News, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

Întrebat dacă președintele PNL, Nicolae Ciucă rămâne alegerea liberalilor în cursa prezidențialelor, Fenechiu a răspuns:

„Președintele Nicolae Ciucă n-a făcut niciodată o declarație oficială că va candida la prezidențiale. El nu a spus vreodată : Domnule sunt candidatul PNL-ului! Cum nici Ciolacu nu a făcut-o. Nicolae Ciucă a spus: „dacă trebuie, îmi asum, vom stabili”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pe 2 iulie va fi adoptat actul normativ privind organizarea scrutinului pentru alegerea următorului președinte al României. Ciolacu a declarat că îi solicită ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale.

„Cătălin Predoiu este instituțional, în coordonarea primului-ministru. E o funcție politică, iar primul-ministru, la rândul lui, este un prim-ministru de coaliție.

Prin Cătălin Predoiu se respectă toate deciziile primului-ministru care sunt luate în Coaliție. În situația în care premierul  ia decizii neagreate în Coaliție, Cătălin Predoiu va respecta poziția Partidul Național Liberal.

Nu s-a decis ceva, în coaliție. Ce se întâmplă? E treaba lu’ tovarășu’ Ciolacu”, a explicat Daniel Fenechiu, pentru PS News.

„Dar eu cred că nu sunt premize nici să plecăm de la guvernare, nici să se revoce miniștri. Deci e o chestie care se va lungi puțin și lucrurile se vor așeza”, a mai adăugat, Fenechiu.

În privința declarației lui Rareș Bogdan că PNL ar putea părăsi guvernarea în cazul în care va fi adoptată vreo creștere de taxe sau impozite, Daniel Fenechiu a spus:

„Astea sunt niște declarații care sunt standard pe care le facem de mult”.

PNL şi-a dorit păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie.

Primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional.

Social-democraţii au argumantat că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: