Skip to content
Politică

Fenechiu scoate la iveală tenebrele cazului Ghiță. Interese nebănuite în spatele refuzului extrădării EXCLUSIV

youtube.com

Senatorul PNL Daniel Fenechiu – vicepreședintele Comisiei juridice din Senat – a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală tenebrele cazului Sebastian Ghiță.

VEDEȚI ȘI: Ghiță încă ne face cu mâna din Serbia. Eșec al românilor în justiția din țara vecină

Așa cum puteți citi în linkul de mai sus, Curtea Supremă de Justiţie de la Belgrad a respins săptămâna trecută cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului deputat PSD / PRU şi a stabilit că Sebastian Ghiţă este eligibil pentru obţinerea azilului.

Chiar dacă Daniel Fenechiu a evitat să se pronunțe pe fondul problemei (din cauză că nu a văzut motivarea instanței sârbești), parlamentarul jurist a arătat cu degetul către posibile interese geopolitice, având în vedere relațiile cordiale ale Serbiei cu Rusia.

„Nu putem să facem abstracție de împrejurarea că Serbia este în momentul de față într-o alianță extrem de vizibilă cu Rusia, că există anumite interese care ar putea – pe o anumită logică – să justifice un asemenea răspuns din partea părții sârbe, inclusiv pe o motivație extrem de simplistă: aceea ca justiția din România să întâmpine anumite probleme, să existe dezbatere și să se macine încrederea oamenilor în justiție. Din punctul ăsta de vedere, e clar că rușii sunt jucători, e clar că sârbii fac jocurile rușilor. Asta ar putea fi o explicație simplistă”, a susținut Fenechiu.

Celălalt aspect al problemei este – în opinia PNL-istului – reprezentat de interesele de afaceri ale lui Ghiță în țara vecină.

„Pe de altă parte, mai există o explicație: domnul Ghiță este un jucător economic important în Serbia – în sensul că împreună cu un om de afaceri sârb (n.r.: Slobodan Kvrgić, patronul de la Prointer IT Solutions and Services – detalii AICI), domnul Ghiță urmează să realizeze niște rețele extrem de importante pentru statul sârb. N-am niciun dubiu că există și un interes al guvernanților din Serbia vizavi de partenerul lor de afaceri. Nu mă îndoiesc că prieteniile politice sunt foarte importante și acolo în ceea ce privește stabilirea unor parteneri în zone atât de delicate și de importante, cum ar fi informatizarea administrației. Deci pe lângă interesele rusești pe filieră sârbă, există și un interes legat de Sebastian Ghiță. Și s-ar putea să existe și alte interese”, a detaliat senatorul de Bacău.

Nici justiția din România nu a scăpat de indignarea lui Daniel Fenechiu, avocatul invocând clasările și achitările din diverse spețe ce-l vizau pe Sebastian Ghiță.

„Aș putea să adaug un element, de data asta de natură internă: în ultima perioadă, au fost finalizate prin achitare sau prin clasare anumite dosare referitoare la Sebastian Ghiță, aceste soluții dispunându-se în perioada cât Ghiță era plecat în Serbia. Și ele pot avea un impact destul de important. Adică în momentul când i se solicită extrădarea, are 5 dosare în care este trimis în judecată și două sau trei apar pe documentele de extrădare, și încetul cu încetul ele se volatilizează, iar printre ele apar unul sau două pentru care se emisese un mandat internațional de arestare. Asta dă o senzație de neseriozitate și poate fi și ăsta un motiv extrem de important – unul pe care îl oferă, din păcate, justiția română.

Eu cred că viitorul va trebui să facă niște reglaje în justiție. După ce se vor face acele reglaje, vom putea să înțelegem mai mult. Cu siguranță, sunt și niște umbre. Până în momentul când nu vor fi clarificate, vor rămâne multe lucruri asupra cărora vom avea semne de întrebare”, a încheiat liberalul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *