Skip to content
Politică

Fenechiu scoate la iveală un amănunt ce ar putea dinamita Dosarul Revoluției EXCLUSIV

suceavalive.ro

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală un amănunt ce ar putea dinamita Dosarul Revoluției.

Este vorba despre posibilitatea ca eventualele condamnări definitive la închisoare cu executare să fie mult scurtate, ca urmare a vârstelor înaintate ale inculpaților.

În altă ordine de idei: la începutul declarației, vicepreședintele Comisiei juridice din Senat a vorbit laudativ despre mutarea de vineri a președintelui Klaus Iohannis, de a da aviz pozitiv cererii PICCJ de urmărire penală pe numele tripletei Ion Iliescu-Petre Roman-Gelu Voican Voiculescu.

„Noi trebuie să pornim de la realitatea că există o imensă dorință în sânul societății românești de a se rezolva o dată pentru totdeauna problema Revoluției. Se vorbește din ’90 încoace: a fost, n-a fost, există vinovați sau nu există vinovați, autoritățile vor să mușamalizeze, oamenii persoanelor implicate blochează dosarul… Din punctul ăsta de vedere, iată că, după 28 de ani, dosarul a intrat în linie dreaptă, Parchetul făcându-și treaba: instrumentându-l și pregătind trimiterea în judecată.

E o formă procedurală prin care foștii miniștri, ca să poată fi urmăriți, e nevoie de avizul președintelui României. Asta este o garanție a faptului că nu se produc abuzuri împotriva persoanelor care s-au aflat la guvernare. Și, până la urma urmei, este o regulă care există în orice stat de drept – există niște reguli care să creeze garanții de judecată corectă, de eliminare a abuzurilor și de respectare a unor prevederi în acest sens.

Faptul că președintele a dat aviz eu cred că este o decizie extrem de normală, pentru că președintele unui stat are ca principală menire să reprezinte românilor în ansamblu. Iar unul dintre aceste interese este să se facă dreptate, iar justiția să nu poată fi blocată din justiție care să genereze suspiciuni sau din motive care să concretizeze, în ultimă instanță, ca o pavăză împotriva celor care au încălcat legea. Președintele, dând aviz în dosarul ăsta, n-a făcut altceva decât să lase cursul firesc al justiției. Și eu cred că asta este regula care trebuie să caracterizeze atitudinea oricărui președinte în legătură cu orice solicitare de acest gen. Dacă avem o justiție liberă, atunci justiția este cea care trebuie să se pronunțe, și nu președintele sau Parlamentul.

Cred că această decizie a președintelui este de necriticat (pentru că – repet – e treaba justiției) și cred că Klaus Iohannis nu a făcut altceva decât să acționeze ca un președinte corect și ca un președinte care-și înțelege foarte bine menirea pe care o are”, a detaliat Fenechiu.

În a doua parte a discuției, l-am întrebat pe senatorul jurist dacă se așteaptă să vedem o sentință de fond pronunțată în viitorul apropiat (de exemplu, în termen de un an) și dacă există riscul ca vreunul dintre inculpați să moară înainte de stabilirea unor sentințe definitive. În replică, Daniel Fenechiu s-a arătat optimist, dar a atras atenția că există posibilitatea eliberării unora dintre inculpați înainte de termen.

„Eu cred că majoritatea persoanelor inculpate în dosarul ăsta vor primi sentințe în timpul vieții lor. Bine: în raport de vârsta unora dintre ei, nu exclud posibilitatea (unui deces înainte de sentința de la fond – n.r.), că asta ține de voința lui Dumnezeu. Chiar dacă dosarul se termină într-un an de zile, e posibil ca unul-doi să nu supraviețuiască, din cauza vârstei înaintate. Însă, una peste alta, eu cred că ideea de a se face dreptate nu trebuie să aibă legătură nici cu vârsta persoanelor și nu trebuie nici să țină cont de ea.

Pentru că aici sunt două problema. Prima problemă este o sentință judecătorească în care să se stabilească dacă s-au săvârșit acele fapte abominabile despre care se vorbește în spațiul public, care au generat o serie de victime și au curmat o serie de destine. Or, din punctul ăsta de vedere, eu cred că decizia este importantă atât pentru bunul mers al justiției, cât și ca formă de reparație pentru morții Revoluției, pentru eroii Revoluției și pentru oamenii ale căror vieți și-au schimbat cursul, ca urmare a celor întâmplate în ’89 și – ca să merg mai departe pe filon – în timpul mineriadei din iunie.

Pe de altă parte, există și chestiunea unei pedepse. Pentru că, în momentul în care constați că s-au săvârșit anumite fapte prevăzute de legea penală, e normal să și pedepsești. Dacă, în ceea ce privește constatarea săvârșirii infracțiunilor, eu cred că este obligatoriu ca justiția să se pronunțe (pentru că e o reparație morală, e o normalitate, e o mare așteptare în sensul ăsta), în ceea ce privește pedepsele, fără îndoială justiția va aprecia atât în raport de rolul fiecăruia, cât și în raport de condițiile concrete. Pentru că știm că persoanele în vârstă beneficiază de o serie de facilități în executarea pedepsei (o fracție mai mică)… Însă eu cred că cursul acestui dosar nu trebuie influențat în niciun fel de vârsta persoanelor cercetate și cred că vor fi pronunțate sentințe, pentru că morții Revoluției, răniții Revoluției, familiile lor și oamenii care – din cauza a ceea ce s-a întâmplat atunci și în perioada imediat următoare – au trebuit să plece din țară merită o reparație. Cineva trebuie să plătească pentru toate astea! a încheiat Daniel Fenechiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *