Fenomen spectaculos, surprins pe cerul României, la Câmpulung. Ce este „norul OZN”

Sursă foto: Facebook/ Laura Ilie

Apariție spectaculoasă pe cerul României, la Câmpulung. Localnicii au fost intrigați de forma norilor, una specială, lenticulară şi au început dezbateri pe reţelele sociale.

Potrivit specialiștilor, este vorba despre un nor lenticular, numit şi nor „OZN”, datorită formei farfurii sau a unei lentile convergente.

Cunoscuți sub denumirea științifică de altocumulus lenticularis, acești nori stranii se formează atunci când temperatura aerului scade, iar picăturile de umezeală sunt împinse pe o pantă abruptă de vântul și curenții de aer puternici.

Apariția fenomenului surprins pe cerul de la Câmpulung şi Sinaia a creat vâlvă și pe rețelele de socializare, însă specialiștii dau asigurări că nu există motive de îngrijorare.

Fenomenul norilor lenticular apare de obicei în zonele montane, iar formarea lor depinde de condițiile de mediu și cele atmosferice, cum ar fi vântul, presiune atmosferică, umiditatea și temperaturile existente în acel moment.

Munții sunt obstacole mecanice în calea fluxului de aer în atmosferă și datorită lor unele evenimente, cum ar fi Efect Foëhn. Când călătoriți prin aer în direcție ascendentă și cu inversiune termică se generează turbulențe clasificate ca turbulențe mecanice. Aerul ajunge în cele din urmă la vârf cu o temperatură mult mai scăzută decât era la suprafață sau aproape de ea, notează meteorologiaenred.com.

Cu alte cuvinte, acești nori sunt pur și simplu aer umed care s-a condensat deasupra unui vârf muntos. Experții avertizează însă că norii lenticulari pot cauza turbulențe dacă sunt traversați de avioane.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: