Skip to content
Puterea Știrilor Video

Fenomenul bizar din sondaje, pe care nu și-l explică nici sociologii: cum reușește USR să își tripleze scorul cu doar 3 zile înainte de alegeri

psnews.ro

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, sociologul Bruno Ștefan, președinte al Biroului de Cercetări Sociale, a vorbit despre mecanismul straniu prin care USR crește brusc în sondaje cu 3 zile înainte de alegeri.

Bruno Ștefan a dat chiar și un exemplu în acest sens: în 2016, la alegerile locale, candidatul USR Antoneta Bugner nu era cunoscută deloc în sector și creștea joi, vineri, sâmbătă înaintea alegerilor. Până atunci era la 1% și dintr-o dată exploda la 10%, spune sociologul.

Cum reușește USR să își tripleze scorul cu doar 3 zile înainte de alegeri?

„În măsurători vedem cum USR crește în ultima săptămână. După care – am făcut sondajul după alegeri – am văzut că iar revine la 17%. A câștigat alegerile cu 22% și apoi iar a coborât. Ce este cu acest electorat care a fost propulsat pe ultima sută de metri? Aici este un mecanism de altă natură. Nu este un electorat convins. Mă uitam la USR când a candidat la locale. Eu făceam măsurători zi de zi în Sectorul 2 și doamna Antoneta Bugner nu era cunoscută deloc în sector și creștea joi, vineri, sâmbătă înaintea alegerilor. Până atunci era la 1% și dintr-o dată exploda la 10%. Vedeam cum crește și nu știam ce se întâmplă.

De aș fi văzut oamenii pe teren aș fi înțeles că s-a întâmplat un mecanism, dar nu. Nu am explicații pentru acea creștere. Nu știu să vă spun cum s-a produs, dar o vedeam că se produce. La fel a fost și acum, în această campanie. USR a crescut în ultima săptămână . Până atunci se ținea la 15-16% și dintr-o dată în ultima săptămână țâșnește. Nu a luat de la PMP, PNL. A luat de la PSD. Nu știu să vă spun cum s-a întâmplat, dar s-a întâmplat de două ori. Pare un tipar. Oare acest tipar va mai funcționa și la aceste alegeri? (…)

Altele au fost mecanismele. Tot aud și eu de teorii ale conspirației. Nu mai vreau să mă mai bag în cine știe ce alte modalități de influențare subtile… mâinile nu știu căror Servicii. Dar oare astea vor mai funcționa la alegerile prezidențiale?, a declarat sociologul Bruno Ștefan la Puterea Știrilor.

1 comentariu la “Fenomenul bizar din sondaje, pe care nu și-l explică nici sociologii: cum reușește USR să își tripleze scorul cu doar 3 zile înainte de alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *