Skip to content
Coronavirus

Feriboturile spre Sicilia, luate cu asalt. Președintele regiunii: „Guvernul trebuie să îi oprească”

Inquam Photos / Octav Ganea

La miezul nopții, președintele Regiunii Sicilia, Nello Musumeci, a scris o postare pe Facebook, însoțită de o fotografie elocventă: „Îmi semnalează acum că, la Messina, multe persoane neautorizate debarcă din Calabria. Nu este posibil și nu accept să se întâmple acest lucru. Noi sicilienii nu suntem carne de măcel!„.

S-a întâmplat din nou, pentru a treia oară: un nou val de sicilieni revine din nord, în ciuda faptului că insula este oficial „blindată”, cu zboruri, trenuri și chiar feriboturi reduse la minimul indispensabil, potrivit La Stampa.

Cozile la debarcaderul feriboturilor firmei Caronte & Tourist de la Villa San Giovanni, pe partea calabreză a strâmtorii, au început deja de duminică după-amiază. Un rând care, pe măsură ce treceau orele, s-a întins până la scenele văzute și documentate spre seară și care se repetă astăzi: un asalt asupra puținelor feriboturi care încă traversează strâmtoarea. Guvernatorul sicilian a solicitat imediat intervenția prefectului din Messina pentru intensificarea controalelor de debarcare, în portul San Francesco, amintind că „prin prisma prevederilor naționale, pot trece doar navetiștii care efectuează serviciul public, precum angajații sanitari, forțele armate și poliția”.

Dar lucrurile au mers altfel și sunt cei care îndreaptă degetul către noua măsură guvernamentală care blochează multe activități de muncă, anunțată vineri seara târziu, dar care va intra în vigoare doar miercurea viitoare. Autoritățile s-au temut că închiderea fabricilor va induce alți cetățeni din sud care lucrează în nord să se întoarcă la locurile lor de origine. Așadar, duminică, la gara centrală din Milano, au fost blocați câțiva călători care erau pe cale să urce în trenurile spre regiunea Campania (acum există doar două trenuri din Roma care conectează restul Italiei cu Sicilia).

După-amiază, ministrul de Interne și cel al Sănătății au semnat un ordin care împiedică deplasarea dintr-o provincie în alta. Dar nu a fost suficient. Cei care doreau să se întoarcă cu orice preț s-au urcat în mașină, iar între după-amiaza și seara zilei de duminică, așteptau la coadă la debarcaderele din Villa San Giovanni, în Calabria:

Vorbim despre cifre importante – a spus secretarul general al sindicatului Orsa, Mariano Massaro – sute de mașini care se îndreaptă spre Sicilia care, în conformitate cu multiplele decrete date de Guvernului central și cu ordonanțele președintelui Regiunii, ar trebui să fie blocate din abundență. Doar sicilienii sunt blocați în casă, în rest au sosit peste 40.000 de călători au ajuns din diverse motive„.

Numărul contagierilor cu coronavirus în Sicilia este în continuă creștere (de duminică sunt 630 de cazuri, 275 spitalizați din care 55 la terapie intensivă, 8 decedați) chiar dacă până acum în cantități „gestionabile”. Cu toate acestea, Messina a devenit orașul cu cei mai mulți bolnavi (108), după Catania (225), precedând chiar și capitala Regiunii Sicilia, Palermo (cu 81).

„Vina”, în mare parte, aparține întoarcerilor nedeclarate ale turiștilor și emigraților în nord, dar și a două focare care au avut loc într-un centru neurologic și într-un azil de bătrâni, scrie hotnews.ro.

Aici, sunt unii care se joacă cu pielea noastră și cu răbdarea noastră – a spus primarul din Messina, Cateno De Luca, într-un videoclip pe rețelele de socializare, luni dimineață. Voi protesta cu prefecții din Messina și din Reggio Calabria, vreau să înțeleg ce s-a întâmplat azi-noapte, diseară voi merge acolo pentru a bloca nava și îl voi invita pe președintele Musumeci să vină cu mine. Anunț un ordin sindical care interzice traversarea strâmtorii, cu un avertisment către prefecți și către guvernul național„.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *