Skip to content
Politică

Fermierii afectați de pesta porcină. Siegfried Mureșan: Guvernul a votat în CE reducerea ajutorului pentru aceștia!

Glasul Hunedoarei

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019.

„Guvernul Dăncilă sabotează orice șansă ca fermierii români afectați de pesta porcină africană să fie despăgubiți din fonduri europene! Guvernul României a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocărilor pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, la o săptămână după ce solicitasem în Parlamentul European creșterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor”, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureșan.

”Dintr-un document oficial obținut ieri de la Consiliul UE am aflat că, în data de 4 septembrie a.c., deci la aproape o săptămână după amendamentele depuse de mine, Guvernul a votat în Consiliu tăierea fondurilor pentru pesta porcină.” adaugă Mureșan.

Mai exact, europarlamentarul explică că Executivul condus de Viorica Dăncilă a votat alocarea a 0 euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, acolo unde Siegfried Mureșan considera necesară suma de 100 de milioane de euro.

Acesta afirmă că pe lângă alocarea unei sume inexistente, Guvernul Dăncilă a votat și reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgență de combatere a bolilor la plante și animale în Uniunea Europeană, fată de propunerea inițială a Comisiei. La acest capitol, europarlamentarul a solicitat o creștere de 10 milioane de euro.

Forma finală a Bugetului UE 2019 va fi negociată şi aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.

”Între timp, eu am obținut deja sprijinul Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru susținerea amendamentelor mele după ce le-am explicat gravitatea situației și nevoia de a ajuta fermierii români. (…) Este clar că principalul obstacol pentru obținerea acestor alocări către fermierii păgubiți este însuși Guvernul României care, cu 3 luni înainte de preluarea Președinției Consiliului UE, se arată incapabil de a pune pe agenda europeană o problemă de maxim interes pentru România”, mai spune Mureșan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *