Skip to content
Economie

Fermierii afectați de secetă acuză Guvernul că subevaluează daunele pentru a nu plăti despăgubiri

Seceta a lovit Europa de Est, iar România este unul dintre cele mai afectate state. Pentru a-i ajuta pe agricultori, guvernul PNL a decis să trimită o Comisie de constatare a daunelor provocate de secetă. Fermierii afectați îi acuză pe funcționarii trimiși de guvern că au adoptat o strategie prin care evaluează și notează în procesul-verbal un grad de calamitate sub cel din teren astfel încât să lase o bună parte din producătorii agricoli fără despăgubirile pentru secetă, relatează Hotnews.

Sorin Bogdan, fermier din comuna Petrești, județul Dâmbovița spune că în cazul său, la o densitate de 230-250 spice pe metru pătrat, cu 10-16 boabe viabile pe spic, comisia a reușit să evalueze producții de peste 3 tone la hectar pentru a nu acorda despăgubiri, deși agricultorul spune că îi va fi greu să scoată 1,5 tone la hectar.

”În atenția Ministrului Agriculturii, Primului Ministru și Prefectului Județului Dâmbovița. Iată cum comisia de constatare și evaluare a pagubelor își bat joc de fermierii din comuna Petrești, Județul Dâmbovița și probabil din toată țara. La o densitate de 230-250 spice pe metru pătrat cu 10-16 boabe pe spic viabile la momentul actual, au reușit sa evalueze producții de peste 3 tone la hectar pentru a nu acorda despăgubiri, considerându-se pagubă doar cele calamitate peste 30 la sută. ”Nici 20 la sută din fermierii români nu-și vor permite să înființeze în toamnă culturi de grâu, neputându-și acoperi cheltuielile pe 2020. La un preț al grâului de 0.68 ron pe kg cu o producție de 1-1.5 tone la hectar pentru fermieri anul agricol va fi un dezastru”, a mai subliniat producătorul agricol”, a scris fermierul Sorin Bogdan într-o postare pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *