Fermierii din Timiș cer să nu le fie ucise oile din cauza focarelor de pestă: „Avem copii de crescut, ne-au blocat”

Sursa foto: Unsplash

Crescătorii de oi din Timiș și Caraș-Severin protestează față de măsurile sanitar-veterinare, despre care au dus la sacrificarea a mii de animale sănătoase, și acuză autoritățile că despăgubirile sunt insuficiente și că presiunea pusă pe fermele locale le pune existența în pericol.

Sute de ciobani din județele Timiș și Caraș-Severin au ieșit marți în stradă, în satul Clopodia, la 80 de kilometri de Timișoara, pentru a protesta împotriva măsurilor impuse de Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) Timiș, după confirmarea mai multor focare de pestă, relatează Antena 3.

O femeie din sat, a cărei fermă a fost plasată în carantină pentru 21 de zile a declarat că oamenii sunt disperați că li se vor luat toate animalele.

„Vă rog să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi. Nu ne interesează despăgubirile. Avem copii de crescut, ne-au blocat”, a spus aceasta.

Ea a continuat să descrie situația din fermă: „La fermă a ieșit focar, nu am mutat animalele dintr-o exploatație în alta, am stat în carantină 21 de zile, și apoi s-au găsit alte focare. Nu avem voie să vindem miei, ne blochează și ne stresează. Nu știm cât vom putea rezista. De la noi veți urma voi.”

În urmă cu o lună, 13.000 de oi de la o fermă din Timiș, confirmate cu pestă, au fost ucise controlat. Săptămâna trecută, alte 600 de oi au avut aceeași soartă. Inspectorii DSVSA Timiș au prelevat probe de la mai multe stâne, iar rezultatele au arătat că cele 100 de oi ale unui cioban sărac sunt infestate cu pestă. În acest context, autoritățile pregătesc uciderea controlată și îngroparea animalelor în condiții speciale.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că a convenit soluții rapide împreună cu reprezentanții crescătorilor de animale pentru a depăși valul de pestă a micilor rumegătoare. Una dintre măsurile luate de Guvern include interzicerea mișcării animalelor între ferme, pe o perioadă de 30 de zile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: