Skip to content
Societate

Fermierii pichetează luni sediul Ministerului Agriculturii

Asociaţia Forţa Fermierilor pichetează luni, începând cu orele 14.00, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a protesta faţă de neincluderea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, aferente anului 2020, în proiectul Legii Bugetului de Stat, aprobat de Guvern.

Considerăm că singura soluţie pentru ca ministrul Adrian Oros să îşi recâştige încrederea fermierilor este să demareze de urgenţă, consultări cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, cu preşedinţii celorlalte partide din coaliţia de guvernare, cu preşedinţii partidelor de Opoziţie, pentru votarea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului de Stat, care să includă aceste despăgubiri, atunci când proiectul va ajunge în Parlament. Apreciem că cea mai simplă soluţie, ar fi menţionarea ca aceste despăgubiri să fie plătite din Fondul de Rezervă al Guvernului”, transmite asociaţia.

" "

Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuţie privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri. Oricine susţine aşa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferinţa fermierilor români şi îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-şi respecta cuvântul dat în faţa fermierilor. Pentru Asociaţia Forţa Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naţionale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preţ politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu. Şi noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, şi de la Putere şi din Opoziţie, şi să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic. Reamintesc că noi nu avem revendicări politice, nu vrem demisia cuiva, nu dorim decât ca ministrul Agriculturii să îşi respecte cuvântul dat în faţa fermierilor„, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Consiliul Director al Asociaţiei Forţa Fermierilor face un apel către conducerile partidelor parlamentare din România, către toţi deputaţii şi senatorii, atât de la Putere cât şi din Opoziţie, ”să lase pentru o zi lupta politică şi să îşi dea mâna pentru a vota amendamentul la Legea Bugetului de Stat care să permită plata despăgubirilor de secetă”.

Ei adresează şi o scrisoare deschisă tuturor decidenţilor politici relevanţi, cu o serie de zece iniţiative ce se pot organiza pe termen scurt, ”pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021”, avertizând că ”în joc sunt soarta satului românesc, securitatea alimentară a românilor şi viaţa a sute de mii de reprezentanţi a sectorului agroalimentar”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *