Skip to content
Politică

Fermierii, revoltați împotriva ministrului Agriculturii

" "

Ministerul Agriculturii vrea să introducă, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern, plata din bani publici a cotizaţiei pentru reprezentarea la nivel Uniunii Europene a unor organizaţii profesionale.

Se urmăreşte, astfel, reprezentarea artificială a fermierilor în grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

" "
" "

În acest context, Federația AGROSTAR cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) retragerea imediată a proiectului de Hotărâre de Guvern care prevede plata cotizațiilor organizațiilor profesionale/interprofesionale neguvernamentale din domeniul agricol pentru reprezentare la nivel UE, întrucât consideră că nu trebuie cheltuiți bani publici pentru reprezentarea acestora (organizații din care fac parte cele mai mari companii din domeniul agro-alimentar din România) la nivel European.

“Organizațiile profesionale/interprofesionale care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor săi trebuie să aibă capacitatea să își plătească cotizațiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizațiile membrilor, și nu din bani publici. Dacă nu sunt capabile să facă acest lucru, înseamnă că ori nu au membri, ori membrii pe care îi au nu își plătesc cotizația considerând că organizația nu le reprezintă interesele. Prin acest act act normativ, considerăm că se urmărește reprezentarea artificial a fermierilor în grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, iar graba cu care se face acest lucru, nerespectându-se termenul legal de intrare a legii în vigoare, ridică mari semen de întrebare”, declară secretarul general al AGROSTAR, Horațiu Raicu.”

Ce prevede proiectul de HG:

Art. 3 (1): “Valoarea totală maximă anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar este de 3.150 mii lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.
(2) “Suma alocată pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice aferent trimestrului IV al anului 2015, este de maximum 550,707 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2015”.
Art.8 din proiectul de HG întocmit de MADR: „Sumele anuale necesare susținerii financiare a beneficiarilor prezentei hotărâri se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în limita plafoanelor bugetare aprobate anual cu această destinație, laTitlul 40 „Subvenţii”, articolul 40.15 „ Sprijinirea producătorilor agricoli”.

„Organizațiile profesionale/interprofesionale la care face referire actul normative sunt organizații constituite în baza unei OG din anul 2000 (OG 26/2000) care prevede că acestea pot obține bani de la bugetul de stat, doar dacă sunt de utilitate publică, ceea ce nu este cazul. Doar dacă prin această HG inițiată de Ministerul Agriculturii li se recunoaște și acest statut. Afilierea la o federație sau confederație europeană ține de fiecare structură sindicală sau patronală în parte și de interesele economice și sociale ale fiecăreia. De ce să plătim de la bugetul de stat ca, de exemplu, să fie reprezentate interesele unor entități private, potente financiar, în structurile de la nivelul UE? AGROSTAR este afiliată europen la două structuri de prestigiu, UITA și EFFAT, și își plătește din surse proprii cotizațiile”, declară Horațiu Raicu.

Federația atrage atenția că există patronate din domeniul agricol care nu respectă legislația națională și au refuzat să încheie contractul colectiv de muncă, agricultura fiind singura ramură care nu are un contract colectiv de muncă, dar vor să beneficieze de bani publici pentru reprezentare în grupurile de dialog civil ale Comisiei de Agricultură de la nivelul UE.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *